Ακόμη ένας «διάδρομος» βάθους 6 μέτρων, ο τρίτος κατά σειρά, δημιουργήθηκε στην περιοχή της κατεδαφισμένης γέφυρας στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, παρέχοντας περιορισμένη πρόσβαση για εμπορικά βασικά πλοία. Οπως τονίζουν αξιωματούχοι, τα τρία ρηχά κανάλια μπορούν να επαναφέρουν το λιμάνι στο 15% της εμπορικής δραστηριότητας, όπως ήταν πριν από την κατάρρευση της γέφυρας. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ένας βαθύτερος «διάδρομος» μέχρι το τέλος του μήνα και να επανέλθει το λιμάνι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως τα τέλη Μαΐου.

Δεξαμενόπλοια aframax με καύσιμο αμμωνία

H παραγγελία των πρώτων δεξαμενοπλοίων aframax που θα κινούνται με αμμωνία είναι γεγονός, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για τη ναυπήγησή τους από την AET, θυγατρική της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας  της Μαλαισίας (MISC). Τα πλοία χωρητικότητας 115.000 dwt θα ναυπηγηθούν από την Dalian Shipbuilding, με την παράδοση να αναμένεται το 2027. Οι οικονομικοί όροι δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο έχει «κλειδώσει» η ναύλωσή τους από την Petronas Petco Trading Labuan Company Ltd.

«Η υπογραφή των συμβάσεων ναυπήγησης είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της μετατροπής της φιλοδοξίας σε πράξη», δήλωσε ο captain Rajalingam Subramaniam, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου MISC.

Συνάντηση Στυλιανίδη με FRONTEX

Την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση της Ελλάδας στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex, Hans Leijtens. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η στρατηγική και αμοιβαία επωφελή σχέση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Frontex για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, που συνιστούν και σύνορα της Ευρώπης.

Φόρτιση ηλεκτρικών σκαφών

Η Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) εγκαινίασε πρόσφατα την πρώτη πιλοτική δοκιμή ενός σημείου φόρτισης ηλεκτρικών λιμενικών σκαφών (e-HC) στην περιοχή Marina South Pier (MSP). Η κίνηση αυτή ακολουθεί την πρόσκληση προτάσεων που είχε προηγηθεί για την ανάπτυξη και τη λειτουργία σημείων φόρτισης e-HC σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, ως μέρος ενός διετούς πιλοτικού προγράμματος. Οπως επισημαίνεται σχετικά, ήδη έχει τοποθετηθεί ένας φορτιστής συνεχούς ρεύματος 150 kW, ο οποίος μπορεί να φορτίσει ένα e-HC με μπαταρία 500 kWh σε περίπου τρεις ώρες.

Related Posts