Έχετε πιεί αρκετό ποτό και τώρα δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το ; Σας δίνουμε λύσεις.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει ένα ενοχλητικό τίμημα με τη μορφή ενός ενοχλητικού πονοκεφάλου. Οι επαγγελματίες υγείας επιμένουν στη σημασία της αποφυγής αυτής της κατανάλωσης λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών της στην υγεία. Αν όμως αυτό δεν έχει συμβεί, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια μέτρα βοηθούν να ξεπεράσετε το κακό ποτό και να ξεπεράσετε το φοβερό hangover το συντομότερο δυνατό, και ποια είναι άχρηστα, παρά το γεγονός ότι έχουν καθιερωθεί στη λαϊκή φαντασία.

Το λεγόμενο hangover εμφανίζεται μετά από επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Rodrigo Córdoba, εκπρόσωπο του Προγράμματος Προληπτικών Δραστηριοτήτων και Προαγωγής της Υγείας της Ισπανικής Εταιρείας Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής (semFYC). Αν και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες και τον οργανισμό του κάθε ατόμου, μετά από τέσσερα ή πέντε οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού που καταναλώνονται σε διάστημα περίπου δύο ωρών, όσο δηλαδή διαρκεί συνήθως ένα γεύμα ή δείπνο, η εμφάνιση hangover την επόμενη ημέρα είναι εγγυημένη, λέει ο ειδικός αυτός.

Εάν καταναλωθούν έως και δύο ποτήρια (κρασί ή μπύρα), και είναι σαφές ότι η αντίδραση του κάθε οργανισμού μπορεί να διαφέρει, είναι απίθανο να εμφανιστεί το φοβερό hangover. «Αλλά μετά από τέσσερα ή πέντε ποτά, μπορεί να εμφανιστεί ένα hangover που οφείλεται σε δηλητηρίαση από αλκοόλ», λέει ο Córdoba.

Γιατί συμβαίνει ένα hangover

Ο πονοκέφαλος εμφανίζεται επειδή ο μεταβολισμός του αλκοόλ παράγει μια σειρά προϊόντων που είναι τοξικά για τον οργανισμό. Αυτή η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με τη μεταβολική ικανότητα του κάθε ατόμου και αυτή η ικανότητα σχετίζεται με την παραγωγή ενός ενζύμου, συγκεκριμένα της αλκοολικής αφυδρογονάσης, “η οποία συμμετέχει στο μεταβολισμό του αλκοόλ, συμβάλλοντας στη διάσπαση του μορίου του και ευνοώντας την αποβολή του”, αναφέρει ο Rodrigo Córdoba.

Οι γυναίκες παράγουν γενικά τη μισή ποσότητα αυτού του ενζύμου σε σχέση με τους άνδρες, ένα βιολογικό χαρακτηριστικό που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο γυναικείος πληθυσμός ανέχεται το αλκοόλ λιγότερο καλά από τον ανδρικό πληθυσμό.

Κατά τη μεταβολική διαδικασία οποιασδήποτε τροφής ή ποτού, το και το συκώτι διασπούν τα προϊόντα του, μερικά από τα οποία απορροφώνται και τα υπόλοιπα αποβάλλονται.

Κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ παράγεται η ακεταλδεΰδη, η οποία είναι ένας τοξικός και καρκινογόνος μεταβολίτης όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε καθημερινή ή τακτική βάση και αποτελεί την κύρια αιτία του hangover, με επιπτώσεις σε τρεις σφαίρες: γενική, πεπτική και νευρωνική.

Είναι η σκανδάλη που προκαλεί ανησυχία

Ο Asensio López, συντονιστής του προγράμματος Προληπτικών Δραστηριοτήτων και Προαγωγής της Υγείας του semFYC, εξηγεί ότι «οι γιατροί δεν ανησυχούν για το hangover, αλλά για την πρόκληση του hangover», τονίζοντας τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Rodrigo Cordoba εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και να προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι η συνήθεια ή το μοτίβο που προκαλεί το hangover.

Αφυδάτωση των νευρώνων

Με το hangover παρατηρείται αφυδάτωση των νευρώνων στον εγκέφαλο, λέει ο López, η οποία οδηγεί σε μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Rodrigo Córdoba, οι επιπτώσεις του hangover στο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν:

  • Γαστρίτιδα
  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Παλινδρόμηση

Σε νευρωνικό επίπεδο, εμφανίζονται τα εξής

  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Αστάθεια

Σε γενικό επίπεδο εκδηλώνεται με:

  • Αφυδάτωση
  • Υπογλυκαιμία
  • Κόπωση
  • Αδυναμία

Συμβουλές κατά του hangover

Η νευρωνική τοξικότητα είναι, γενικά, η πιο επικίνδυνη, όταν τα hangover συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας ζωής, «με το άτομο να αναπτύσσει μεγαλύτερη νευρωνική ευερεθιστότητα και μεγαλύτερη προδιάθεση για και στρες, μεταξύ άλλων συνεπειών», επισημαίνει ο Rodrigo Córdoba.

«Αν θέλετε να αποφύγετε το φοβερό hangover, η συμβουλή είναι να μην πίνετε περισσότερα από δύο ποτά», ξεκαθαρίζει ο ειδικός και να εναλλάσσετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με νερό.

Εάν το hangover ήταν αναπόφευκτο, οι συστάσεις για την αντιμετώπισή του στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

  • Ξεκουραστείτε
  • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, κατά προτίμηση σε ύπτια θέση.

Σε περίπτωση πονοκεφάλου, πάρτε μια παρακεταμόλη. Στο σημείο αυτό, υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το αν η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη είναι πιο ενδεδειγμένη. «Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γαστρεντερικά, ως εκ τούτου η σύσταση είναι να χρησιμοποιείτε παρακεταμόλη, καθώς το πεπτικό σύστημα είναι ήδη ερεθισμένο από την κατανάλωση αλκοόλ. Εάν ο πονοκέφαλος δεν ανακουφιστεί μέσα σε τέσσερις ώρες, μπορείτε να πάρετε 400mg ιβουπροφαίνης», λέει ο Rodrigo Córdoba.

  • Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως
  • Αποφύγετε τις θορυβώδεις καταστάσεις
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Να πίνετε καφέ, τσάι ή άλλα αφεψήματα.

Άλλες συστάσεις, αν και αυτές είναι πιο εικαστικές, δεδομένου ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, για να επιταχύνετε την ανάρρωση από ένα hangover θα ήταν να πίνετε:

  • Καθαριστικούς χυμούς
  • Νερό με λεμόνι
  • Ομελέτα επειδή τα αυγά είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό αμινοξύ που μειώνει την επίδραση των ελεύθερων ριζών και βοηθά στην πέψη του αλκοόλ.
  • Κόκκινο τζίνσενγκ

Από την άλλη πλευρά, οι θεωρίες ότι η προληπτική λήψη ενός παυσίπονου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεθύσι ή ότι η συνέχιση της κατανάλωσης αλκοόλ μετά από μια ήδη καταχρηστική κατανάλωση βοηθά στην αντιμετώπιση του μεθύσι δεν είναι μόνο αβάσιμες, αλλά και τραβηγμένες, Ακριβώς όπως και εκείνα που λένε ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πριν κοιμηθεί κανείς, ή ότι η προσπάθεια να κάνει κανείς αθλητισμό το μετά από μια κραιπάλη για να ιδρώσει από την κραιπάλη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μύθους που δεν βοηθούν καθόλου στο να ξεπεράσει κανείς ένα hangover ή να ξεκινήσει ένα υγιές πρότυπο ζωής.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Source

Related Posts