Υγεία

Κρεατίνη και λειτουργία εγκεφάλου: Πώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που στερούνται ύπνου

Τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να σχετίζονται με θετικά απoτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου, ειδικά σε άτομα που στερούνται ύπνου λόγω της εργασίας τους.

Μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports διαπίστωσε ότι μόλις μια μεγάλη δόση συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση σε άτομα που έχουν οξεία στέρηση ύπνου λόγω των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας τους.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι, στο μέλλον, οι παρεμβάσεις με βάση την κρεατίνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που πρέπει να έχουν υψηλή απόδοση στην καθημερινότητά τους παρά τον ανεπαρκή ύπνο, όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια.
Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού βγούμε παρορμητικά να αγοράσουμε κρεατίνη.

Πώς συνδέεται η κρεατίνη με τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το Medical News Today μίλησε με τον Scott Forbes, PhD, ο οποίος εξήγησε ότι «η κρεατίνη μετατρέπεται σε ένα μόριο που ονομάζεται φωσφοκρεατίνη και αυτό το μόριο μπορεί να διασπαστεί γρήγορα σε ενέργεια». Ο Forbes, που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είναι πρόεδρος του τμήματος σπουδών φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Brandon στον Καναδά και έχει δημοσιεύσει εργασίες για την κρεατίνη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Το καλύτερο μέρος αυτού του ενεργειακού συστήματος είναι ότι δεν απαιτεί οξυγόνο. Επομένως, εάν ο εγκέφαλός σας απαιτεί ενέργεια γρήγορα, μπορεί να χρησιμοποιήσει κρεατίνη (ή φωσφοκρεατίνη)», διευκρίνισε.

Πώς η κρεατίνη επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία μετά τη στέρηση ύπνου

Στην τελευταία μελέτη για την κρεατίνη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν 15 συμμετέχοντες. Ο καθένας παρακολουθήθηκε στο εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες πήραν μία μόνο, υψηλή δόση κρεατίνης το πρώτο βράδυ, και το δεύτερο βράδυ, πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι ο δεν χρησιμοποιεί την κρεατίνη εκτός και αν έχει στρες. Όπως είπε ο Forbes στο MNT, «διεξάγαμε συστηματικές ανασκοπήσεις και πρωτότυπες έρευνες για την κρεατίνη και τη γνωστική απόδοση σε νεαρούς υγιείς ενήλικες σε μη στρεσογόνες καταστάσεις και βρήκαμε ελάχιστα έως καθόλου οφέλη».

Η στέρηση ύπνου, ωστόσο, βάζει τον εγκέφαλο υπό πίεση, έτσι οι ερευνητές κράτησαν τους συμμετέχοντες ξύπνιους όλη τη νύχτα και τους ζήτησαν να ολοκληρώσουν γνωστικές εργασίες. Πραγματοποίησαν τις δοκιμές στην αρχή της μελέτης – πριν πάρουν την κρεατίνη ή το εικονικό φάρμακο – και σε άλλα τρία χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαπίστωσαν ότι 3 ώρες μετά τη δόση της κρεατίνης, υπήρξαν θετικές αλλαγές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου και βελτιώθηκαν οι γνωστικές επιδόσεις. Αυτή η ευεργετική επίδραση κορυφώθηκε στις 4 ώρες αλλά διήρκεσε έως και 9 ώρες. Συγκεκριμένα, βελτιώθηκε η ικανότητα επεξεργασίας και η βραχυπρόθεσμη μνήμη.

«Δεδομένου ότι πολλοί στερούνται ύπνου, αυτά είναι μερικά πολύ ωραία δεδομένα που δείχνουν ότι η κρεατίνη λειτουργεί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ισχύουν σε μεγάλο βαθμό για επαγγέλματα όπως οι πυροσβέστες, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι πιλότοι ή οι αθλητές που μπορεί να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο αλλά πρέπει να έχουν τον εγκέφαλό τους να λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Source

Related Posts