Η πανδημία Covid-19 συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA και στη δυνατότητα προστασίας της κοινότητας μέσω αυτής της τεχνολογίας εμβολιασμού από λοιμώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα όπως ο καρκίνος. Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία της χρήσης της τεχνολογίας mRNA εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μερικές χώρες οι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί έναντι της νέας αυτής τεχνολογίας εμβολίων, καθώς υπήρχε ανησυχία για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία.  Στη Γαλλία, η εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19 ήταν περίπου 93% στους ενηλίκους, με τον πληθυσμό να θεωρεί ότι τα εμβόλια mRNA είναι πιο ασφαλή και αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα εμβόλια. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 και του 2023, περίπου το 50% του εμβολιασμένου πληθυσμού ανέφερε ότι διατηρούσε κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με τα εμβόλια που είχαν πραγματοποιήσει.

Σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη κατά το καλοκαίρι του 2023 σε μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων στη Γαλλία προέκυψε ότι ο πληθυσμός εκδηλώνει ανασφάλεια αναφορικά με τα εμβόλια mRNA. Οι δύο απαντήσεις με τον μεγαλύτερο βαθμό συμφωνίας αναφορικά με το θέμα ήταν: «Υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των mRNA» (ποσοστό θετικής απάντησης: 62%) και «τα εμβόλια mRNA αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για το μέλλον» (ποσοστό θετικής απάντησης: 51%). Από την άλλη σκοπιά, το 31% των ερωτηθέντων ταύτισε τα εμβόλια mRNA με τη γονιδιακή θεραπεία, ενώ το 46% στην ερώτηση αυτή απάντησε «Δεν γνωρίζω». Επιπλέον, το 20% θεωρεί ότι τα εμβόλια mRNA τροποποιούν το DNA μας και στην ίδια ερώτηση το 42% απάντησε «Δεν γνωρίζω».

Αποτελεί ενδιαφέρον ότι από αυτούς που απάντησαν ότι «υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των mRNA», το 81% ανέφερε ότι εμπιστεύεται την επιστήμη και το 87% εμπιστεύεται τους γιατρούς, ποσοστά που ήταν παρόμοια με το υπόλοιπο δείγμα που απάντησε διαφορετικά σε αυτή την ερώτηση. Η στάση της κοινότητας απέναντι στην επιστήμη ήταν ένα σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά γενικότερα η διστακτικότητα έναντι του εμβολίου δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως απόρριψη της επιστήμης, ή άρνηση του εμβολίου.

Οταν οι πεποιθήσεις ορισμένων δεν συμφωνούν με την κυρίαρχη επιστημονική άποψη, όπως  για παράδειγμα για τον εμβολιασμό, αυτό σπάνια συμβαίνει επειδή είναι αρνητές της επιστήμης. Αντίθετα οι πεποιθήσεις τους επηρεάζονται  από πιθανές διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας, ή υποψίες για πιθανές επιρροές σε επιστημονικές αποφάσεις με πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα, ή τη θεώρηση ότι η επιστήμη μπορεί να χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα, ή τις αξίες τους.

Η κοινή γνώμη γενικά εμπιστεύεται την επιστήμη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αμφισβητεί την αξιοπιστία μερικών ανθρώπων που μιλούν εξ ονόματος της επιστήμης. Είναι σημαντικό να μην ταυτίζουμε οποιαδήποτε πεποίθηση που αντιβαίνει την κυρίαρχη επιστημονική άποψη ως «αντι-επιστήμη».

Οι απόψεις για τα εμβόλια mRNA εκφράζουν ελπίδα αλλά και ανησυχίες, χωρίς να σημαίνει ότι υποδηλώνουν απόρριψη της επιστήμης. Αντίθετα οι ανησυχίες ή οι δισταγμοί θα πρέπει να εκλαμβάνονται από τους επιστήμονες ως ευκαιρία για καλύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα που το απασχολούν. Κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, η έγκυρη ενημέρωση με τρόπο κατανοητό που θα εστιάζει στις απορίες ή στις επιφυλάξεις του κοινού, χωρίς παράλληλα να στιγματίζεται η κοινωνία ως αρνητές της επιστήμης, αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο αποδοχής μιας παρέμβασης και ειδικά αν αφορά μια νέα τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το εμβόλιο έχει αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από Covid-19 παγκοσμίως, και έχουμε διανύσει ήδη πάνω από 3 έτη από τότε που χρησιμοποιήθηκε, οι επιφυλάξεις ή οι δισταγμοί παραμένουν σε κάποια ποσοστά, γεγονός που υποδεικνύει τη σημασία της συνεχιζόμενης ενημέρωσης της κοινότητας.

Related Posts