Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το ταξίδι της στον δρόμο προς το Παρίσι, με όλα τα παγκόσμια φώτα να πέφτουν προχθές πάνω στην Αρχαία Ολυμπία που ήταν για μια ακόμα φορά η οικοδέσποινα αυτής της ξεχωριστής τελετής.

Στη φυσική εξέδρα του λόφου του ιερού σταδίου δεν έπεφτε καρφίτσα, με χιλιάδες κόσμο να συρρέει για να ζήσει τη μυσταγωγία.

Γκρουπ οργανωμένα ή μη, από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, είχαν σημειώσει στο ημερολόγια αυτή την ημέρα.

Τα ταξί από τον Πύργο πηγαινοέρχονταν φέρνοντας κόσμο, ενώ τα πούλμαν από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την όμορφη πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Είναι το γεγονός της τετραετίας όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Εμείς έχουμε κρατήσεις μήνες πριν, κυρίως από ξένους αλλά και Ελληνες» είπε στα «ΝΕΑ» επιχειρηματίας της περιοχής που έχει καταλύματα ενώ όλα τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης της πόλης είχαν «βουλιάξει» από κόσμο.

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι και όσο αντέχουν τα οικονομικά μου και τα πόδια μου θα είμαι πάντα εδώ. Ραντεβού το 2028» μας είπε ο Ζι Γινγκ, κινέζος τουρίστας που είχε κλείσει εδώ και δύο μήνες τη διαμονή του στην Αρχαία Ολυμπία με όλη την οικογένεια.

Στον δρόμο βρήκαμε και μια οικογένεια από τη Γαλλία που δεν ήξερε ότι γίνεται η τελετή Αφής (βρίσκονταν για διακοπές στην περιοχή) αλλά μπήκαν αμέσως στο κλίμα και παρακολούθησαν τους δρομείς στην πόλη απολαμβάνοντας το θέαμα.

«Είναι από τις πιο όμορφες εικόνες που έχω ζήσει, δεν το μετανιώνω το ταξίδι» μας είπε η κυρία Ελένη, μέλος πολιτιστικού συλλόγου από το Ιλιον που είχε κλείσει την εκδρομή.

Στον λόφο πάνω από τον χώρο της τελετής από νωρίς είχαν στηθεί οι τέντες για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η ευχάριστη έκπληξη για αυτούς αλλά και για όλο τον κόσμο ήταν οι νέες ενδυμασίες που φορούσαν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες.

Υπογραφή Κατράντζου

Οταν πριν από λίγες μέρες η ΕΟΕ είχε παρουσιάσει τις ενδυμασίες, που είναι εμπνευσμένες από τα ιωνικού ρυθμού κιονόκρανα, τις οποίες υπέγραψε η διεθνούς φήμης ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, είχε γίνει ο… χαμός στο Διαδίκτυο με αρκετές αρνητικές κριτικές.

Στον φυσικό χώρο όμως η εικόνα ήταν «μαγική» όπως μας είπε γάλλος συνάδελφος. Και αυτό διότι μπορούσε να δει κανείς από μακριά πιο καλά την όλη διαδικασία καθώς με τις πιο έντονες γραμμές ήταν ξεκάθαρη η εικόνα.

«Ακριβώς αυτό ήταν το νόημα και είδατε πώς αναδεικνύονται στον φυσικό χώρο» μας είπε φανερά χαρούμενη η Αρτεμις Ιγνατίου, η έμπειρος χορογράφος που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε τη χορογραφία «Θρόισμα της Ιεράς Σιωπής» σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, την οποία εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι.

Ο Ολυμπιακός Υμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης ήταν ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια με έλεγχο… αεροδρομίου πριν από την είσοδο και drones να πετούν πάνω από τον χώρο συνέχεια.

Η εφεδρική…

Η μετεωρολογική πρόβλεψη για συννεφιά επιβεβαιώθηκε και έτσι η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά χρησιμοποίησε την εφεδρική Φλόγα που είχε ανάψει από την παραμονή στην πρόβα.

Ο Απόλλωνας, ο θεός του ήλιου, έστειλε πάντως 2-3 ακτίνες «ανοίγοντας» ένα σύννεφο γύρω στις 12.10, εκεί που θα γινόταν το άναμμα της δάδας, αλλά λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου και σε θέματα χρόνου και ασφάλειας είχε αποφασιστεί να πάρουν τη Φλόγα μέσω της εφεδρικής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσήλθε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ να μιλάει με κατάνυξη για την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία («Που έκανε στην ανθρωπότητα αυτό το ωραίο δώρο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες»).

Ντούσκος: Κάτι μοναδικό

Ο Στέφανος Ντούσκος γονάτισε συγκινημένος για να πάρει τη Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος και ενώ είχε φέρει μέχρι και τα… σύνεργά του μαζί στην Αρχαία Ολυμπία για να μη μένει πίσω στις προπονήσεις.

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Αυτό που έζησα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν κάτι το μοναδικό. Εύχομαι καλό ταξίδι στη Φλόγα και να φωτίσει μία διοργάνωση που θα στείλει σε ολόκληρη της ανθρωπότητα τις αξίες του Ολυμπισμού» είπε συγκινημένος ο χρυσός ολυμπιονίκης μας της κωπηλασίας, την ώρα που λίγο πιο δίπλα ένας άλλος μεγάλος κωπηλάτης του παρελθόντος, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εσταγκέ, επιβεβαίωνε ότι ο βασικός στόχος τους παραμένει η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, αλλά το Plan B του σταδίου είναι έτοιμο μπροστά μπροστά στο συρτάρι…

Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία και τα χέρια του Στέφανου Ντούσκου και της Λορ Μανοντού που ήταν οι πρώτοι δύο λαμπαδηδρόμοι θα διανύει ένα ταξίδι 5.000 και πλέον χιλιομέτρων για 11 ημέρες, σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά πέρασε από Αμαλιάδα, Αρχαία Ηλιδα, Γαστούνη, Πύργο, Ζαχάρω, Φιλιατρά και διανυκτέρευσε στην Πύλο το πρώτο βράδυ ενώ χθες η διαδρομή ήταν Πύλος, Μεθώνη, Κορώνη, Τρίπολη, Μυκήνες, Ναύπλιο και από εκεί στον Πειραιά που την υποδέχτηκε με λαμπρή τελετή με τη διανυκτέρευση να γίνεται στο λιμάνι καθώς επόμενος σταθμός θα είναι το Ηράκλειο της Κρήτης

Γενικότερα η Φλόγα θα ταξιδέψει από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο και θα περάσει από 13 Περιφέρειες, επτά νησιά, 43 πόλεις, 41 δήμους, πέντε κοινότητες, 10 Αρχαιολογικούς Χώρους και δύο Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

50 φορείς συνεργάζονται μέχρι να παραδοθεί η Φλόγα στους Γάλλους

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το ιδιαίτερα μεγάλο εγχείρημα, συνεργάζονται τουλάχιστον 50 φορείς (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, υπουργεία Προστασίαςτου Πολίτη, Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, Εταιρείες Διοδίων, Πορθμεία, Αερολιμένας Ηρακλείου, Σαμαρείτες, Φιλαρμονικές Δήμων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι μεταξύ άλλων).

Μέχρι να παραδοθεί στους Γάλλους σε μια ακόμα λαμπρή τελετή στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τον ασημένιο ολυμπιονίκη μας με την Εθνική πόλο, τον αρχηγό της Γιάννη Φουντούλη να είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους

«Σε μία εποχή πολέμων, οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης ανθρώπινων αξιών, τα ιδανικά του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού, η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η συμμετοχή, η άθληση, η φιλία και η αρμονική συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμών και νοοτροπιών αποτελούν ιδανικά που μπορούν να μας δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ιερή Φλόγα συμβολίζει όλες αυτές τις ιδέες και μέσα από το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα θα μεταφέρουμε τα μηνύματα σε κάθε άκρη της χώρας μας. Θα δώσουμε στο Παρίσι τη Φλόγα με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης.

Η ιδιαιτερότητα – σε σχέση με άλλες φορές – είναι ότι για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει για τη χώρα διεξαγωγής των Αγώνων όχι δι’ αέρος όπως συνηθιζόταν αλλά μέσω θαλάσσης.

Το εμβληματικό και ιστορικό ιστιοφόρο «Μπελέμ» ήδη άρχισε το ταξίδι του από το Κατάκολο με προορισμό τον Πειραιά ενώ από εκεί στις 27 Απριλίου θα ανοίξει πανιά για τη Μασσαλία. Μάλιστα όλο το πλήρωμα έδωσε το «παρών» στην εξέδρα κατά την τελετή.


Τα μηνύματα

Τόμας Μπαχ

Κάτι που μας δίνει ελπίδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ καλωσόρισε σε άπταιστα ελληνικά όλους τους καλεσμένους.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με πολέμους και συγκρούσεις σε άνοδο, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο το μίσος, την επιθετικότητα και τις αρνητικές ειδήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Πρόκειται για κάτι που μας ενώνει,  κάτι που μας δίνει ελπίδα. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι το σύμβολο αυτής της ελπίδας» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ.

ΤΟΝΙ ΕΣΤΑΓΚΕ

Δύναμη έμπνευσης

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», πρώην χρυσός ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Τόνι Εσταγκέ δεν έκρυψε τη χαρά του που βρέθηκε στην Ελλάδα για την Τελετή Αφής και έστειλε το δικό του μήνυμα.

«Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε περισσότερο από ποτέ μια δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές, ενώ ο κόσμος κλονίζεται από κρίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε ραντεβού από την Αρχαία Ολυμπία σε λίγες μέρες πλέον στην Αθήνα.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ

Να ενώσουν τους λαούς

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος στάθηκε στο μήνυμά του στο πώς οι Αγώνες μπορούν να ενώσουν τους λαούς.

«Το μήνυμα της εκεχειρίας, το μήνυμα του σεβασμού, το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών. Ολα αυτά είναι σημαντικά. Και πρώτα απ’ όλα, εμείς οι Ελληνες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, γι’ αυτό που δώσαμε στην ανθρωπότητα και με τις Τελετές αυτές προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα και στις άλλες χώρες.

Γιατί στους δύσκολους καιρούς των πολέμων και των αντιπαλοτήτων, είναι σημαντικό αυτή η Φλόγα να φέρει το μήνυμα και να φέρει την εκεχειρία. Εστω την παύση των εχθροπραξιών αυτές τις 20 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων» είπε μεταξύ άλλων.

Related Posts