Υγεία

Ποια τρόφιμα ρίχνουν την πίεση και καταπολεμούν τις αλλεργίες – Προστατεύουν από καρκίνο και Αλτσχάιμερ

Τα και τα που περιέχουν τη φυτική κουερσετίνη κάνουν καλό στην υγεία σας. Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και θωρακίζουν τον οργανισμό σας απέναντι σε σοβαρές παθήσεις.

Τί εiναι η κουερσετίνη;

Η κουερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και τις βλάβες που αυτές προκαλούν. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες σχετίζεται με χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες και σοβαρές βλάβες για την υγεία.

Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ρίχνουν την πίεση, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της αλλεργίας και προστατεύουν από , καρκίνο και άλλα προβλήματα.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν κουερσετίνη στο σώμα τους, αλλά πολλά φρούτα και λαχανικά την περιέχουν. Δείτε τα τρόφιμα που περιέχουν κουερσετίνη για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν κουερσετίνη είναι:

  • το μπρόκολο
  • τα κρεμμύδια
  • οι πιπεριές
  • το φαγόπυρο
  • η κάπαρη
  • τα μήλα
  • τα σταφύλια
  • τα μούρα
  • το τσάι
  • το κρασί

Τα οφέλη της κουερσετίνης για την υγεία:

  1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  2. Μειώνει τη φλεγμονή
  3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
  4. Προστατεύει από και Πάρκινσον
  5. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας
  6. Έχει αντιβακτηριακές και αντιιικές επιδράσεις
  7. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Η οξειδωτική βλάβη εμφανίζεται όταν η περίσσεια ελεύθερων ριζών στο σώμα υπερκαλύπτει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό είναι οξειδωτικό στρες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια στο σώμα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και να επιταχύνουν τη γήρανση. Το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες μέσω τακτικών μεταβολικών διεργασιών, όπως η παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή ελεύθερων ριζών, όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η ακτινοβολία, η έκθεση στον ήλιο, το στρες, η κατανάλωση αλκοόλ, οι χημικές τοξίνες και τα αέρια του θερμοκηπίου.

Η κουερσετίνη είναι πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από τη , την Ε ή το β-καροτένιο.

2. Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες και τους τραυματισμούς και συνήθως βοηθάει τον οργανισμό να θεραπευτεί. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον οργανισμό και να συμβάλει σε συγκεκριμένες παθήσεις της υγείας. Η κουερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της φλεγμονής στο σώμα.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

4. Προστατεύει από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Η κουερσετίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουερσετίνης μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού πλούσιου σε κουερσετίνη για 24 εβδομάδες μείωσε τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κουερσετίνη έχει προστατευτική δράση κατά της γνωστικής εξασθένησης στη νόσο του .

5. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουερσετίνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό αντισταμινικό, καθώς περιορίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα.

Αυτές οι αντιαλλεργικές ιδιότητες δείχνουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για όσους πάσχουν από αλλεργικές ασθένειες, κυρίως .

6. Έχει αντιβακτηριακές και αντιιικές επιδράσεις

Η κουερσετίνη έχει αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες. Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus και Aspergillus flavus. Η κουερσετίνη, μαζί με άλλα φλαβονοειδή, μπορεί να εμποδίσει επίσης την ανάπτυξη πολλών ιών.

7. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φλαβονοειδή, η κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουερσετίνη προστατεύει την και μειώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή και η αθηροσκλήρωση.

8. Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουερσετίνη αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ήταν υπέρβαροι και έπαιρναν συμπλήρωμα κουερσετίνης 150 mg την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβούς ς στο αίμα τους και μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση. Η συστολική αρτηριακή πίεση μετρά την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού.

Οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν κουερσετίνη μέσω της διατροφής τους τρώγοντας καθημερινά μια σειρά από φρούτα και λαχανικά.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Source

Related Posts