Κάθε ρεκόρ έσπασε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή, που έφτασε το 287,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με τον μηνιαίο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 11% έναντι 13,2%. Συνολικά, η αύξηση των τιμών από τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς, όταν και ανέλαβε καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι με πρόταγμα την ακραία φιλελευθεροποίηση της αργεντίνικης οικονομίας, αγγίζει το 90%, στοιχείο που δείχνει ότι οι μέχρι στιγμής κινήσεις του Μιλέι δεν έχουν «πιάσει τόπο».

Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τους υποστηρικτές του και τον υπουργό Οικονομίας Λουίς «Τότο» Καπούτο, που δηλώνουν ικανοποιημένοι με την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο Καπούτο είπε πως αν δεν λαμβάνονταν υπόψη οι ρυθμιζόμενες και εποχικές συνιστώσες του δείκτη, ο πληθωρισμός θα έπεφτε κάτω από 10%.

Ωρα διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ

Τα λάθη που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν από φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Τις επόμενες ώρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2024. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Οι φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου και να λάβουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

«Επεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για τα POS

Σαρώνουν την αγορά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχοντας βάλει στο μάτι επαγγελματίες που υποχρεούνται στη χρήση POS, αλλά και στη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές. Οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ ελέγχουν εάν οι επαγγελματίες έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα μηχανάκια και εάν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή τους ή έχουν κλείσει ραντεβού για διασύνδεση μέχρι 30 Απριλίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά προσαρμόζεται στο νέο καθεστώς. Σε ελέγχους που έγιναν σε 1.132 ταξί, μόλις 27 βρέθηκαν χωρίς POS, τα στοιχεία των οποίων στάλθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης για την επιβολή προστίμων 1.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, ελέγχθηκαν 1.592 πάγκοι, από τους οποίους μόλις 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης. Οι επαγγελματίες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πρόστιμο είτε για μη απόκτηση POS είτε για μη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή.

Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκαν τα πρώτα πέντε πρόστιμα 10.000 και 20.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ που δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση των ταμειακών τους με τα POS ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι 30 Απριλίου.

Καλλιτέχνης και στη φοροδιαφυγή

Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ… ξαναχτύπησε. Εντόπισε έναν πολύ γνωστό καλλιτέχνη και δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται έντονα στην εστίαση, στην Αττική, να «βάζουν χέρι» στο ταμείο της επιχείρησής τους, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ξεχνούσαν να δηλώσουν τα χρήματα αυτά στην Εφορία. Οι τρεις που έπεσαν στην ηλεκτρονική φάκα της ΑΑΔΕ είναι μέτοχοι επιχείρησης εκμετάλλευσης ακινήτων στη Μύκονο, η οποία νοικιάζει βίλες και ένα ακίνητο σε πολύ γνωστό club του νησιού. Οπως διαπίστωσαν οι φοροελεγκτές, τα τρία πρόσωπα έλαβαν, το 2020 και το 2021, σημαντικά ποσά από την εταιρεία, χωρίς να τα δηλώσουν (και φυσικά χωρίς να αποδώσουν τον φόρο που αναλογεί).

Οι «καμπάνες» για τα αδήλωτα εισοδήματα ήδη ηχούν και για τους τρεις μετόχους, ο καλλιτέχνης καλείται να πληρώσει 376.000 ευρώ, ο ένας επιχειρηματίας 383.000 ευρώ και ο άλλος 244.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει και κάνουν φύλλο και φτερό τα συνολικά φορολογικά δεδομένα των τριών μετόχων, ενώ αναμένεται και η άσκηση ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα φοροδιαφυγής.

Το ΤΑΑ είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ

Κείμενο Συμπερασμάτων, στο οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ενέκρινε το ECOFIN. Οπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε εφικτή την πραγματοποίηση επενδύσεων που δεν θα είχαν γίνει ή θα είχαν γίνει με μεγάλη καθυστέρηση. «Το πλησιέστερο ανάλογο εγχείρημα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη είναι το σχέδιο Μάρσαλ. Πολλοί λίγοι θα ισχυριστούν ότι το σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν μια επιτυχία και είμαι αισιόδοξος ότι το ίδιο θα συμβεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης στο μέλλον», σημείωσε ο υπουργός.

Related Posts