Υγεία

Οι θερμίδες και όχι η διαλειμματική νηστεία το «κλειδί» για την απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι οι διαλειμματικές δίαιτες είναι συνηθισμένες, αν μειώσετε την ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη, η θα συμβεί ανεξάρτητα από τις ώρες που τρώτε.

Μια δοκιμή σε παχύσαρκους, προδιαβητικούς που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα ημερήσιων θερμίδων, με τη μία ομάδα να ακολουθεί πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας και την άλλη να τρώει ελεύθερα, δεν εντόπισε διαφορά στην απώλεια βάρους ή σε άλλους δείκτες υγείας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες νηστείας είναι πλέον πολύ «στη μόδα», αν απλώς μειώσετε την ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη, η απώλεια βάρους θα συμβεί ανεξάρτητα από το πότε τρώτε. Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των όσων επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι ενήλικες με περιορίζουν την τροφίμων σε 4 έως 10 ώρες, μειώνουν φυσικά την θερμιδική πρόσληψη κατά περίπου 200-550 ανά ημέρα και χάνουν βάρος σε διάστημα 2-12 μηνών.

νηστεια, θερμιδες

Αλλά τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι απλώς μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες τους κατά τον ίδιο αριθμό, χωρίς να αλλάξουν το ωράριο των γευμάτων τους;

Στη νέα δοκιμή συμμετείχαν 41 άτομα με παχυσαρκία και προ-διαβήτη, κυρίως γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο διατροφικά προγράμματα. Οι 21 από αυτούς ακολούθησαν την περιορισμένη χρονική δια, όπου έτρωγαν μόνο από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες τους πριν τη 1 μ.μ.

Οι άλλοι 20 συμμετέχοντες ακολούθησαν πιο κανονικό , τρώγοντας οποιαδήποτε ώρα από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα και καταναλώνοντας τις περισσότερες ημερήσιες θερμίδες τους μετά τις 5 μ.μ.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν προετοιμασμένα γεύματα με ίδια σύνθεση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και ίδιο ημερήσιο αριθμό θερμίδων.

Το συμπέρασμα; Μετά από 12 εβδομάδες, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν το πρόγραμμα νηστείας έχασαν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 2 κιλά, ενώ οι άνθρωποι που έτρωγαν σε κανονικό χρονοδιάγραμμα έχασαν λίγο περισσότερο από 2,5 κιλά.

Οι ερευνητές δεν είδαν επίσης ούτε κάποια σημαντική διαφορά στις αλλαγές του σακχάρου στο αίμα μεταξύ των δύο ομάδων.

Το συμπέρασμα των ειδικών: Οι παχύσαρκοι, προ-διαβητικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν το ίδιο βάρος απλά μειώνοντας τις ημερήσιες θερμίδες χωρίς να τηρούν νηστείας με μείωση των ίδιων θερμίδων.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Source

Related Posts