Κόσμος

Οι ΗΠΑ πιέζουν, όμως ο Νετανιάχου δεν δέχεται να ακούσει για τέλος του πολέμου

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατέφθασε για έβδομη φορά στο Ισραήλ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Axios ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βελτίωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «και επανέλαβε τη σημασία της διατήρησης αυτής της βελτίωσης». Σε συναντήσεις του με περιφερειακούς ηγέτες στο Ριάντ τη Δευτέρα, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα θα ήταν η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι έχει καταγραφεί «πρόοδος» στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα, την οποία το Ισραήλ πολιορκεί εδώ και έξι μήνες, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και προς την κατεύθυνση αυτή πίεσε στη χθεσινή συνάντηση τον Νετανιάχου, προτρέποντας ταυτόχρονα τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες και θα έφερνε ορισμένους ομήρους πίσω στα σπίτια τους. Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η ομάδα μελετά ακόμη την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά κατηγόρησε τον Μπλίνκεν ότι δεν σέβεται και τις δύο πλευρές και περιέγραψε το Ισραήλ ως το πραγματικό εμπόδιο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Ισραήλ γίνεται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι η κυβέρνηση θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη Ράφα, πόλη νότια της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Ενώ αντιμετωπίζει διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα, ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει και πιέσεις από τους θρησκευτικούς εθνικιστές εταίρους του από τους οποίους εξαρτάται για να επιβιώσει η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται. Το Ισραήλ έχει περιγράψει τη Ράφα ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, το οποίο έχει ορκιστεί να εξαλείψει.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσης περιοδεία στην περιοχή, δήλωσε χθες ότι διπλωμάτες εξακολουθούν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Και η Τουρκία κατά του Ισραήλ στη Χάγη

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό σε όλες τις περιστάσεις» τόνισε ο Φιντάν προσθέτοντας: «Με την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου μας, θα υποβάλουμε τη δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του Δικαστηρίου με στόχο την εφαρμογή αυτής της πολιτικής απόφασης».

Related Posts