ΚΑΓΙΑ ΚΑΛΑΣ

Εχει βλέψεις για το ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kάγια Κάλας εξέφρασε χθες το ενδιαφέρον της για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποχωρήσει τον Οκτώβριο του 2024. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, η 46χρονη Κάλας απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται για τη θέση. Πολλές χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της επιλογής μιας γυναίκας για πρώτη φορά στη θέση του γενικού γραμματέα της συμμαχίας, ενώ άλλα μέλη επιθυμούν έναν υποψήφιο από την Ανατολική Ευρώπη που θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της περιοχής και τη σημασία του πολέμου στην Ουκρανία. Η εσθονή πολιτικός τα συνδυάζει και τα δύο. Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014 και η θητεία του έχει ήδη πάρει παράταση τρεις φορές μέχρι τώρα. Διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ επισήμαναν, πάντως, ότι η Κάλας ίσως θεωρείται «πολύ επιθετική» από ορισμένα μέλη της Συμμαχίας, άποψη που είχε εκφραστεί τον περασμένο Ιούνιο κατά την προσπάθεια να βρεθεί αντικαταστάτης του Στόλτενμπεργκ.

ΙΛΒΑ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Το ντιλ δεν είναι παράνομο

Στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού πήρε χθες η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον. Σχολίασε ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς δεν εμπίπτει σε αυτό. «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εφαρμόζεται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους» εξήγησε αλλά πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιότητας κράτους-μέλους της Ιταλίας οι νόμοι που θα εφαρμοστούν στα κέντρα παραμονής μεταναστών στην Αλβανία θα είναι «ευρωπαϊκής φύσεως και θα πρέπει να ακολουθούν το πλαίσιο που εφαρμόζεται σε ιταλικό έδαφος». Ομως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία μπορεί να παρακάμψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αλβανικό έδαφος και να εφαρμόσει διαφορετικές διαδικασίες έγκρισης αιτήσεων ασύλου από αυτές που ισχύουν στην ΕΕ. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο εάν πιθανές παραβιάσεις εντός των κέντρων θα μπορούσαν να προκαλέσουν νομική παρέμβαση της Κομισιόν καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παίρνει αποστάσεις από την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΤΣΟ

Επίθεση στους δημοσιογράφους

Ανησυχία επικρατεί στον δημοσιογραφικό κόσμο στη Σλοβακία αλλά και στη διεθνή κοινότητα αφότου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης ως εχθρικά και απείλησε να περιορίσει την πρόσβασή τους, λέγοντας ότι είναι «ανεπιθύμητοι επισκέπτες στα κυβερνητικά γραφεία». Ο Φίτσο, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σλοβακίας τον Οκτώβριο ως μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού κόμματός του Smer, τόνισε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα μέσα της χώρας «δηλώνουν ανοιχτά μίσος και εχθρότητα εναντίον του Smer». Ο Φίτσο είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2010 και κατόπιν μεταξύ 2012 και 2018, παραιτούμενος μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. Οι δολοφονίες, που πυροδότησαν μεγάλη πολιτική κρίση, έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στην ελευθερία του Τύπου στην Σλοβακία. Τώρα που επέστρεψε στην εξουσία ο Φίτσο επέκρινε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και ξεκαθάρισε την αντιπάθειά του για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Related Posts