Η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης του Ιράν με το Ισραήλ βρίσκει τις αγορές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των ανησυχιών για τη συνέχεια και της ελπίδας να υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση. Η επιβεβαίωση των ανησυχιών αυτών που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού. Ολα αναμένεται να κριθούν τώρα από τη στάση που θα κρατήσουν οι εμπλεκόμενοι καθώς θα φανεί εάν θα υπάρξει και νέα σύγκρουση.

Μια νέα απάντηση στις επιθέσεις με ιρανικά drones από το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να προκαλέσει νέους τριγμούς στις αγορές, από την ενέργεια μέχρι τα χρηματιστήρια, το χρυσό και τα εμπορεύματα.

Επιπλέον, η αναταραχή στην περιοχή που είναι η καρδιά της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αλλά και θαλάσσιος κόμβος για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων εμπορευμάτων διά θαλάσσης μέσω των στενών του Ορμούζ και της Διώρυγας του Σουέζ, δημιουργεί μεταξύ άλλων κινδύνους για νέα άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό, εκτός του ότι πλήττει τις τσέπες των νοικοκυριών, θα μπορούσε να περιπλέξει σημαντικά το έργο των κεντρικών τραπεζών που αναζητούν αυτό το διάστημα πλάνο για την πρώτη μείωση των πολύ υψηλών επιτοκίων εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε – πριν από τη σύγκρουση Ιράν και Ισραήλ – ότι θα μειώσει τον Ιούνιο τα επιτόκια – πλην απροόπτου, όπως ανέφεραν στελέχη της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αναβάλει προς το παρόν την πρώτη της μείωση η οποία στις αρχές του έτους αναμενόταν ήδη από τον Μάρτιο που πέρασε, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ψηλά οι τιμές

Μετά το ράλι του πετρελαίου Βrent σε υψηλά εξαμήνου, στα 92 δολάρια την Παρασκευή, χθες Δευτέρα οι τιμές κινήθηκαν λίγο πιο κάτω από τα 90 δολάρια με τις αγορές να περιμένουν σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια. Ο χρυσός συνέχισε την ελαφρά ανοδική πορεία του φτάνοντας τα 2.350 δολάρια η ουγγιά, χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 2.372 δολαρίων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά σε ποσοστό έως και περίπου 1%, ενώ σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις και στη Γουόλ Στριτ. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν επίσης αυξηθεί ξανά το τελευταίο διάστημα και διαμορφώνονται πάνω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διεθνείς οίκοι και τράπεζες κάνουν λόγο για άνοδο του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι εάν παραμείνουν οι γεωπολιτικές εντάσεις πολύ υψηλές. Η Citigroup εκτιμά ότι αυτό που δεν τιμολογείται ακόμη στην αγορά είναι μια πιθανή άμεση σύγκρουση.

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη προεξοφλήσει αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Societe Generale κάνει λόγο για κίνδυνο κλιμάκωσης που θα μπορούσε να εμπλέξει ακόμη και τις ΗΠΑ. Μετά την επίθεση του Ιράν, ο κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής δράσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει αυξηθεί σε 15% από 5% και οι τιμές του Brent θα εκτιναχθούν στα 140 δολάρια σε ένα τέτοιο σενάριο, εκτιμά η τράπεζα.

Μικροί και μεγάλοι «παίκτες» περίμεναν με αγωνία το πώς θα αντιδρούσαν χθες οι αγορές, αφότου το Ιράν εξαπέλυσε από την επικράτειά του το πρώτο του χτύπημα προς το Ισραήλ. Αναλυτές ανέφεραν τους «Financial Times» πως οι αγορές είδαν θετικά το γεγονός ότι ουσιαστικά είχε γίνει προειδοποίηση για τις επιθέσεις αυτές, μειώνοντας ως έναν βαθμό τις ανησυχίες στο πετρέλαιο, το οποίο είχε ανέβει πριν από τις επιθέσεις.

Related Posts