Υγεία

Ενδομητρίωση: Τι μπορεί να προκαλέσει η καθυστέρηση στη διάγνωσή της

Ακόμη και έως 7 χρόνια κατά μέσον όρο, μπορεί μια γυναίκα με να παραμείνει αδιάγνωστη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, γεγονός που έχει σημαντικές στην υγεία και την ευζωία της.

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριωσικός ιστός, που καλύπτει τη μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Όταν αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από την μήτρα, ο ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, συνήθως στις ωοθήκες, στους φαλλοπιανούς πόρους και στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα. Άλλα πιθανά σημεία για ενδομητριακές αναπτύξεις είναι η κύστη, το έντερο και ο κόλπος.

Η μελέτη

Η μελέτη που διαπιστώνει την συγκεκριμένη πολυετή καθυστέρηση στη διάγνωση, έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία και βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 22 προγενέστερων ερευνητικών εργασιών. Οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί σε 18 χώρες του κόσμου. Η ενδομητρίωση είναι μία από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις και η σημαντική αυτή καθυστέρηση στη διάγνωση παρατηρείται παγκοσμίως.

Όπως διαπιστώθηκε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη αναφορά των συμπτωμάτων έως την διάγνωση είναι 6,6 χρόνια κατά μέσον όρο.

Που όμως μπορεί να οφείλεται αυτό;

Όπως διαπιστώνει μια άλλη μελέτη που διεξήχθη για τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Endometriosis UK σε 4.371 πάσχουσες από ενδομητρίωση, το 47% εξ αυτών είπαν ότι είχαν πάει στον οικογενειακό ιατρό τους 10 ή περισσότερες φορές πριν γίνει η διάγνωση. Το 70% είχαν πάει 5 φορές ή περισσότερες.

Μόνο το 10% των γυναικών ανέφεραν πως ο οικογενειακός γιατρός τους, τις παρέπεμψε από την πρώτη ή την δεύτερη επίσκεψη σε γυναικολόγο. Οι μισές γυναίκες είχαν αναγκαστεί να πάνε τουλάχιστον μία φορά στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω των αφόρητων πόνων που ένιωθαν. Το 17% από αυτές αμέσως είχαν παραπεμφθεί σε γυναικολόγο.

Γιατί μας ενδιαφέρει;

Όπως είναι γνωστό, αν η ενδομητρίωση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Πολύ συχνά, η πρώτη διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται πολύ αργά, όταν η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει και προχωρά σε διερεύνηση του προβλήματος. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τα και να απευθύνονται στο γυναικολόγο τους ακόμη κι αν δεν παραπέμπονται από άλλους ιατρούς.

Οι πιθανές

Στη Βρετανία οι πολίτες απευθύνονται για όλα τα πρώτα στον οικογενειακό/γενικό ιατρό τους (λέγεται GP). Εκείνος αποφασίζει αν θα τους παραπέμψει σε ειδικευμένο ιατρό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ προσπάθησαν να βρουν και κάποιες εξηγήσεις για την καθυστερημένη διάγνωση. Όπως γράφουν στο άρθρο τους, ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες, όπως:

  • Ελλιπής ενημέρωση των γενικών ιατρών και των γυναικών για την ενδομητρίωση.
  • Δυσκολία πρόσβασης σε εξειδικευμένους γιατρούς, λόγω οικονομικών ή αντικειμενικών δυσκολιών, όπως η διαβίωση σε απομακρυσμένη περιοχή από τους παρόχους Υγείας.
  • Υποτίμηση των συμπτωμάτων από ιατρούς και .

Συμπτώματα

Αν και ο είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα τα οποία είναι:

  • Δυσμηνόρροια
  • εκτός περιόδου
  • Υπογονιμότητα (εφόσον δεν έχει εντοπιστεί άλλη αιτία)
  • Οσφυαλγία
  • Δυσπαρεύνια (πόνος κατά την ερωτική επαφή)
  • Επώδυνες κενώσεις εντέρου
  • Κοιλιακή διάταση
  • Μετεωρισμός (φούσκωμα)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Επώδυνη εξέταση πυέλου
  • Επώδυνη και συχνή ούρηση

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως οι πόνοι αποδίδονται στην περίοδο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά είναι σοβαρά, ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις ασθενείς και για πολλά χρόνια. Η από το γυναικολόγο είναι μεγάλης σημασίας καθώς μπορεί να γλιτώσει τις γυναίκες από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων γονιμότητας ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την και την ευζωία τους.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής – Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Source

Related Posts