Κόσμος

Γάζα: Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς – «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε μία εβδομάδα, θα εισβάλουμε στη Ράφα»

Το Ισραήλ έδωσε στη Χαμάς προθεσμία μιας εβδομάδας για να δεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλιώς θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν την Παρασκευή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, που επικαλείται η WSJ, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ σε μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να απαντήσει. Αλλά ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει απαντήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.

Την Πέμπτη έστειλε το τελεσίγραφο το Ισραήλ

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι μετέφεραν το μήνυμα του Ισραήλ στη Χαμάς την Πέμπτη.

Ο διευθυντής της αμερικάνικης Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Κάιρο την Παρασκευή για συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσκάλεσαν ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς να επιστρέψουν στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι η διαπραγματευτική της ομάδα θα μεταβεί σύντομα στην Αίγυπτο για να συζητήσει τους όρους.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.

Το δημοσίευμα της WSJ αναδημοσιεύουν και ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Jerusalem Post:

Χαμάς: Ο Νετανιάχου εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις

Ο Χοσάμ Μπαντράν της Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι κυκλοφορεί δηλώσεις με στόχο να υπονομεύσει τις προοπτικές εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωση βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής εσωτερικού διαλόγου εντός της ηγεσίας της και με συμμαχικές οργανώσεις πριν οι διαπραγματευτές επιστρέψουν στο Κάιρο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου που επιμένει ότι θα στείλει δυνάμεις στη Ράφα ήταν υπολογισμένες για να «ματαιώσουν κάθε πιθανότητα σύναψης συμφωνίας».

«Ο Νετανιάχου ήταν που εμπόδιζε σε όλους τους προηγούμενους γύρους διαλόγου και τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις και είναι σαφές ότι εξακολουθεί να το κάνει», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Μπαντράν.

«Δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας και γι’ αυτό λέει τέτοια στα μέσα ενημέρωσης για να ματαιώσει αυτές τις τρέχουσες προσπάθειες», είπε ο Μπαντράν.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι στόχος της Χαμάς παραμένει η διαρκής κατάπαυση του πυρός και «η πλήρης και συνολική αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας».

Related Posts