Κόσμος

Γέμισαν οι ΗΠΑ «αντισημίτες» – Οι χάρτες και τα στατιστικά της βίας στα Πανεπιστήμια

Αστυνομικοί που στις τσέπες τους φέρουν πραγματικά πυρά και πανίσχυροι παράγοντες του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ φαίνεται να απολαμβάνουν τον χάρτη της βίας σε Πανεπιστημιουπόλεις που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Το μοναδικό φάρμακο για όλες τις χρήσεις δεν είναι άλλο από τον όρο… «αντισημιτισμός».

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει από την αστυνομική βία της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, αλλά ενισχύεται συνεχώς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι καταυλισμοί που έχει στηθεί υπέρ της Παλαιστίνης έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 100 κολέγια σε 30 πολιτείες και την Ουάσιγκτον, ενώ σχεδόν 1.600 άτομα έχουν συλληφθεί στις πανεπιστημιουπόλεις από τότε που οι διαδηλωτές έστησαν για πρώτη φορά σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια στις 17 Απριλίου.

Οι τοποθεσίες που οι φοιτητές στις ΗΠΑ σήκωσαν κεφάλι εναντίον των εγκλημάτων του Ισραήλ (Πηγή: Bloomberg).

Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης με τη συμμετοχή φοιτητών έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στον Απρίλιο σε σύγκριση με όλο τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων ACLED.

Η Νέα Υόρκη υπήρξε ένα από τα κύρια πεδία σύγκρουσης φοιτητών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η σύλληψη περισσότερων από 100 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια γύρω στις 18 Απριλίου προανήγγειλε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη.

Παρά τις εντάσεις, όπως πρόσφατα στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), όπου διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, τη νύχτα στις 30 Απριλίου, το 99% των διαδηλώσεων είναι ειρηνικό λέει η ACLED.

Παρόλα αυτά εβραϊκές οργανώσεις και ιδρύματα που ευθυγραμμίζονται με την προπαγάνδα του Τελ Αβίβ ζητούν να απαγορευτούν ομάδες και οργανώσεις που διαδηλώνουν και «συνδέονται με την τρομοκρατία» τις οποίες χαρακτηρίζουν ως αντισημιτικές.

Έτσι οι φοιτητικές «αντισημιτικές» διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 1/3 όλων των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τη σύγκρουση από τότε που αναζωπυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 26 Απριλίου 2024, πάνω από το 90% έδειξε υποστήριξη στην Παλαιστίνη.

Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η βία κατά των φοιτητών είναι εντυπωσιακή. Στο Ώστιν οι δυνάμεις καταστολής της Πολιτείας φέρουν ακόμα και πραγματικά πυρά στις τσέπες τους, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο αναρτά ειδικά φτιαγμένα βίντεο, στα οποία φαίνεται να ασκείται βία σε εβραίους φοιτητές επειδή δήθεν είναι εβραίοι, δίχως να αναφέρονται οι λόγοι όλης αυτής της παγκόσμιας αναταραχής.

Όπως εξηγεί ένας από τους πιο διαπρεπείς Αμερικανούς πανεπιστημιακούς παγκοσμίως, ο καθηγητής Τζον Μιρσχάιμερ, επιχειρήματα σαν αυτά, δεν είναι σοβαρά σε καμία περίπτωση.

«Η ιδέα ότι αυτοί οι φοιτητές που διαμαρτύρονται στα πανεπιστήμια είναι ένα τσούρμο από αντισημίτες δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν λίγοι αντισημίτες ανάμεσα τους, αλλά είναι γεγονός ότι ένας καλός αριθμός των ατόμων εκεί είναι εβραίοι οι ίδιοι και ένας καλός αριθμός που συνελλήφθη είναι εβραίοι. Η ιδέα ότι οι εβραίοι χτυπιούνται με συστηματικό τρόπο επειδή είναι εβραίοι δεν είναι σοβαρή θέση» λέει ο καθηγητής Τζον Μιρσχάιμερ.

Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο αναπαράγει και βελτιώνει την προπαγάνδα του Τελ Αβίβ, αμφισβητώντας την ύπαρξη τόσων νεκρών αμάχων στη Γάζα. Η επιχειρηματολογία του εκπλήσσει. Όπως αναφέρει στέλεχος του οργανισμού Έρνεστ Χέρζογκ «Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας έχει κατηχηθεί πλήρως τα τελευταία 20 χρόνια, μαθαίνει από νεαρή ηλικία να μισεί και να σκοτώνει Εβραίους και ταυτόχρονα παρέχει πλήρη υποστήριξη στη Χαμάς, δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι μέρος του άμαχου πληθυσμού που θα πρέπει να προστατεύεται με κάθε μέσο κατά τις τρέχουσες συγκρούσεις».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι όταν μιλάμε για θύματα αμάχων στη Γάζα, υπάρχει «μεγάλο ψέμα και θόρυβος στα κανάλια επικοινωνίας» καθώς οι μαχητές της Χαμάς «ντύνονται με πολιτικά ρούχα διεισδύουν στον άμαχο πληθυσμό για να καταμετρηθούν στα θύματα αμάχων»! ‘Ετσι για  το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο που νοιάζεται μόνο για τους εβραίους, «το Ισραήλ κάνει πραγματικά περισσότερα από κάθε άλλη πλευρά σε παρόμοια κατάσταση για να προστατεύσει τους αμάχους».

Βέβαια, αυτή η επιχειρηματολογία δεν αναπαράγεται από κανέναν σοβαρό φορέα παγκοσμίως. Έτσι, σαν ειρωνεία, οι φορείς που αρνούνται την εθνοκάθαρση στη Γάζα, είναι οι ίδιοι που υποτίθεται προστατεύουν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: Bloomberg

Άραγε, η πρόεδρος του Τμήματος  Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Emory και του εκλεγμένου προέδρου της Γερουσίας του Emory δρ. Νοέλ Μακφή βγήκε με χειροπέδες (βίντεο) από το πανεπιστημιακό κτίριο είναι αντισημίτρια; Όταν την πλησίασε φοιτητής της τι μπορεί να κάνει εκείνη απάντησε «Μπορείς να τηλεφωνήσεις στο τμήμα φιλοσοφίας και να τους πεις ότι με συνέλαβαν;».

Το αδίκημά της ήταν που ήρθε αντιμέτωπη με αστυνομικό που έδερνε έναν φοιτητή της. Όπως αναφέρει το The Nation, στο Emory οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν βαριοπούλα για να σκοτώσουν μύγα.

Θα πρέπει να αναρωτηθούν οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, αλλά και εδώ στην Ελλάδα που συντάσσονται άκριτα με το Ισραήλ: Εάν ο χαρακτηρισμός αντισημίτης χρησιμοποιείται για κάθε περίπτωση διαφωνίας, μήπως θα έχουν καταφέρει, όταν έρθει η στιγμή, που ο όρος θα είναι τόσο ανεπαρκής και ανίσχυρος που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πραγματικό «τέρας» που προσδιορίζει η λέξη;

Ίσως λοιπόν όπως σημειώσει εύστοχα ο καθηγητής στο Χάρβαρντ Στήβεν Γουόλτ, εκείνοι που καταχρηστικά χαρακτηρίζονταν ως αντισημίτες, προσέφερεν λύσεις που ήταν για το καλό όλων και φυσικά και των Ισραηλινών.

Related Posts