Υγεία

Άνοια: 8 τρόποι να την εντοπίσετε 9 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Σε έναν κόσμο όπου η μνήμη εκλείπει και τα γνωστικά ολισθήματα μπορούν να αποδοθούν «απλώς» στη γήρανση, η αναγνώριση των πρώιμων σημείων ς μπορεί να είναι το κλειδί της κρίσιμης φροντίδας και υποστήριξης.

Δυστυχώς, ωστόσο, τα μπορεί να είναι αδιευκρίνιστα -ειδικά σε περιπτώσεις σποραδικής άνοιας. Οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και στη νευροαπεικόνιση μπορούν να ανιχνευθούν 10 έως 25 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με γενετική άνοια (δηλαδή, σε αυτούς με γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας).

Από την άλλη πλευρά, οι περιπτώσεις σποραδικής άνοιας δεν είναι τόσο εύκολο να αξιολογηθούν, αλλά μια ανασκόπηση του 2022 για το & Anonia περιγράφει οκτώ πρώιμα σημάδια άνοιας που μπορούν να γίνουν εμφανή έως και εννέα χρόνια πριν από την ιατρική διάγνωση. Εδώ, τα βασικά σημεία και τα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την έναρξη της άνοιας.

8 προδιαγνωστικά σημάδια άνοιας

Στην ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη κοόρτης Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρακολουθεί περισσότερα από 500.000 άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών, για να αναζητήσουν πρώιμες εκδηλώσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών -όπως η νόσος , η μετωποκεφαλική άνοια και η άνοια με σωμάτια Lewy.

Βρήκαν αρκετά πρώιμα σημάδια γνωστικών και λειτουργικών αλλαγών κοινά σε αυτούς τους τρεις τύπους άνοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα προ-διαγνωστικά σημάδια ήταν ισχυρότερα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, αλλά εντοπίστηκαν και σε ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια και άνοια με σωμάτια Lewy.

Ο εντοπισμός αυτών των σημείων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις σποραδικής άνοιας, βοηθώντας στην επιβράδυνση της εξέλιξης αυτών των εξουθενωτικών ασθενειών.

  1. Ρευστή νοημοσύνη
  2. Χρόνος αντίδρασης
  3. Αριθμητική μνήμη
  4. Προοπτική μνήμη
  5. Οπτική μνήμη
  6. Αυξημένος αριθμός πτώσεων
  7. Μειωμένη δύναμη λαβής
  8. Αυξημένη τάση για απώλεια βάρους

1. Ρευστή νοημοσύνη

Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με δημιουργικό τρόπο χρησιμοποιώντας τη λογική χειροτερεύει (π.χ. επίλυση γρίφων ή ενός μυστηρίου, εύρεση άλλου δρόμου για το σπίτι όταν η κανονική διαδρομή έχει εμπόδια, π.χ. κίνηση).

2. Χρόνος αντίδρασης

Η ανταπόκριση σε ένα διεγερτικό επιβραδύνεται (π.χ. αντίδραση σε ένα αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα, κάψιμο του φαγητού ή μη ανταπόκριση σε εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση).

3. Αριθμητική μνήμη

Η ικανότητα χρήσης μνήμης εργασίας για τη συγκράτηση και τον υπολογισμό αριθμών χειροτερεύει (π.χ. μετρήσεις συστατικών, απλές μαθηματικές εξισώσεις).

4. Προοπτική μνήμη

Η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών ή προγραμματισμένων ενεργειών επιδεινώνεται (π.χ. ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά σας, ραντεβού με γιατρό ή ένα πρόσφατο συμβάν).

5. Οπτική μνήμη

Η ικανότητα ανάκλησης οπτικών πληροφοριών χειροτερεύει (π.χ. ένα οικείο πρόσωπο όπως του γείτονά σας ή ένα μέρος όπως το παντοπωλείο).

Λειτουργικές αλλαγές: Αυτές οι προ-διαγνωστικές βλάβες στις καθημερινές λειτουργίες βρέθηκαν μόνο σε ασθενείς με )

6. Αυξημένος αριθμός πτώσεων

Οι συχνά χάνουν την ισορροπία τους ή την στατικότητά τους.

7. Μειωμένη δύναμη λαβής

Η δύναμη λαβής περιορίζεται σταδιακά.

8. Αυξημένη τάση για απώλεια βάρους

Οι ασθενείς τείνουν να χάνουν βάρος.

Πώς να προωθήσετε τη γνωστική μακροζωία

Ανεξάρτητα από την ηλικία, τη γενετική ή τη βασική γνωστική σας υγεία, υπάρχουν πολλές συνήθειες τρόπου ζωής που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα για να συμβάλετε στην προώθηση της μακροζωίας του εγκεφάλου.

Τι να κάνετε:

  • Επισκεφθείτε τακτικά το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στη γνωστική σας λειτουργία.
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα μνήμης με συστατικά που υποστηρίζονται από την επιστήμη (όπως η κιτικολίνη -ένα νοοτροπικό βιοδραστικό που έχει κλινικά αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική εξασθένηση).
  • Έχετε επαρκείς ποσότητες σε βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.
  • Διατηρήστε μια υγιή σύνθεση σώματος, και .
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη υγιεινές για τον εγκέφαλο.
  • Παραμείνετε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι.

Τι να μην κάνετε:

  • Καπνίζετε
  • Καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ

Συμπερασματικά, όταν ξέρετε τι να αναζητήσετε, μπορείτε να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια άνοιας σχεδόν μια δεκαετία πριν από την ιατρική διάγνωση.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίζετε σημαντικές γνωστικές αλλαγές (και θέλετε να δείτε αν θεωρούνται «φυσιολογικό» και υγιές μέρος της γήρανσης ή αιτία ανησυχίας), ελέγξτε αυτά τα σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Source

Related Posts