Διχασμένοι στη Wall Street

Διχασμένοι εμφανίζονται οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα προβεί σε μειώσεις των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs Group αναμένουν λιγότερες μειώσεις και μεταγενέστερη έναρξή τους. Ερευνητές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024, στη συνέχεια ξανά τον Σεπτέμβριο και σε κάθε συνεδρίαση από το τέταρτο τρίμηνο και μετά.

Πετρέλαιο: πτώση τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες αντιστρέφοντας το ράλι της Παρασκευής, καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα υποβάθμισαν το κλίμα της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιανουάριο μειώθηκαν στα 80,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI τον Δεκέμβριο ήταν στα 76,50 δολάρια.

Ανάσα στο φυσικό αέριο

Ανάσα πήραν οι αγορές φυσικού αερίου από την είδηση ότι ροές του Ισραήλ προς την Αίγυπτο έχουν αυξηθεί έως και 60% αυτόν τον μήνα. Πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι οι προμήθειες έχουν αυξηθεί στα 350-400 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα από περίπου 250 εκατομμύρια νωρίτερα τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των κανονικών ροών πριν από τον πόλεμο.

Νέα παραγωγή λιθίου

Την παραγωγή λιθίου σχεδιάζει να ξεκινήσει έως το 2027, σε περιοχή του Αρκανσο η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Exxon Mobil, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς αυτή την περίοδο καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για 120.000 στρέμματα στο Smackover στο νότιο Αρκανσο νωρίτερα φέτος.

Related Posts