Κόσμος

Aκυρώνουν τις τελετές αποφοίτησης λόγω καταλήψεων και διαδηλωτών

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το ένα μετά το άλλο, ακυρώνουν τις μεγάλες τελετές αποφοίτησης που γίνονται παραδοσιακά στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και στρέφονται σε μικρότερης κλίμακας εκδηλώσεις έπειτα από εβδομάδες φοιτητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων για τον πόλεμο στο Ισραήλ που έχουν προκαλέσει ταραχές στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, στο Πρίνστον φοιτητές ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνει την κύρια τελετή αποφοίτησης, αλλά θα προχωρήσει και αυτό με εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας. Η τελετή, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, πραγματοποιείται παραδοσιακά σε εξωτερικούς χώρους στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης, εκεί όπου οι φοιτητές είχαν κάνει κατάληψη, δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο αντιπολεμικό, φιλο-παλαιστινιακό καταυλισμό, τον οποίο διέλυσε η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Φοβούνται επεισόδια

Οι διαμαρτυρίες που έχουν σαρώσει τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα ώθησαν τους προέδρους των πανεπιστημίων να επανεξετάσουν τα σχέδια αποφοίτησης με στόχο να αποφευχθούν βίαιες πολιτικές διαμάχες. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφάσισε να ακυρώσει τη μεγαλύτερη τελετή αποφοίτησης, δήλωσε στέλεχος της διοίκησης στους «New York Times». Διευκρίνισε ότι θα γίνουν μικρότερες τελετές για τις διάφορες σχολές, συμπεριλαμβανομένων των σχολών νοσηλευτικής, δημοσιογραφίας και διδασκαλίας. Μικρότερες τελετές που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους στην κεντρική πανεπιστημιούπολη μεταφέρονται επίσης σε εσωτερικούς χώρους.

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που έχουν ξεσπάσει σε κολέγια σε κάθε άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών πυροδοτήθηκαν από τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στο Κολούμπια τον περασμένο μήνα. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press.

Κολούμπια και Καλιφόρνια

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια η αστυνομία απομάκρυνε την περασμένη εβδομάδα διαδηλωτές που είχαν καταλάβει το Χάμιλτον Χολ, ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη. Και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησής του, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια. Συνήθως στην κεντρική τελετή παίρνουν μέρος περισσότερα από 65.000 άτομα – φοιτητές, συγγενείς και καλεσμένοι. Την Κυριακή, το αστυνομικό τμήμα του Λος Αντζελες και οι αστυνομικοί του πανεπιστημίου διέλυσαν έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Οι αποφάσεις των δύο μεγάλων πανεπιστημίων για ακυρώσεις των τελετών αποφοίτησης – οι οποίες συνήθως διεξάγονται μέσα στον Μάιο – ελήφθησαν καθώς πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ εξετάζουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και να αποφύγουν τυχόν ταραχές. Ολα τα μάτια πάντως, γράφει το περιοδικό «Atlantic», είναι στραμμένα στο Κολούμπια, κυρίως διότι είναι ένα πανεπιστήμιο με παράδοση στις φοιτητικές διαδηλώσεις περισσότερο από μισό αιώνα – βοήθησε, μάλιστα, σε κύματα διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ της δεκαετίας του 1980, στις διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ και πολλά άλλα. «Οταν φοιτάς στο Κολούμπια, ξέρεις ότι πηγαίνεις σε ένα ίδρυμα που έχει τιμητική θέση στην ιστορία της αμερικανικής διαμαρτυρίας» δήλωσε ο Μαρκ Νάισον, καθηγητής Ιστορίας και Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham και ο ίδιος συμμετέχων στις διαδηλώσεις του 1968. «Οποτε υπάρχει κίνημα, ξέρετε ότι το Κολούμπια θα είναι ακριβώς εκεί».

Ομως ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλές διαφορές με το φοιτητικό κίνημα του 1968. Οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν αλλάξει, όπως και το Δημοκρατικό Κόμμα και η πολιτική ζωή της χώρας. Ομως, δεδομένης της σκληρής αντιπαράθεσης του προέδρου Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, οι εξελίξεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια μπορεί να επηρεάσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα και οι εικόνες της εκτεταμένης καταστροφής εκεί έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ να μειώνεται από το 50% σε δημοσκόπηση της Gallup τον Νοέμβριο στο 36% στα τέλη Μαρτίου. Ο Μπάιντεν, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέγραψε νομοθεσία για την παροχή επιπλέον βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική για τον χειρισμό του στην κρίση, με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους να ψηφίζουν «αδέσμευτα» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες για να εκφράσουν την απογοήτευση και την οργή τους.

Related Posts