Τοπικά

Σε εξέλιξη ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων της Φαρκαδόνας και του Παλαμά

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει έμπρακτα την στήριξη των περιοχών που επλήγησαν έντονα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, η στήριξη επικεντρώνεται σε πληγείσες επιχειρήσεις με άμεσες ή έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις είτε συγκεκριμένων κλάδων, είτε οριοθετημένων περιοχών της Θεσσαλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο συγκεκριμένες περιοχές όπου εστιάζει η στήριξη είναι ο Δήμος Παλαμά και ο Δήμος Φαρκαδόνας.

Έτσι, από την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, άνοιξε η πλατφόρμα ‘mybusinesssupport’ που λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Δήμο Παλαμά και στο Δήμο Φαρκαδόνας, μιας και πρόκειται για δύο από τους Δήμους που επλήγησαν περισσότερο από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, με τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, πέραν από τις περιπτώσεις που υπέστησαν άμεσες επιπτώσεις, να έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

Έτσι, οι επιχειρήσεις – πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας κατά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 εντάσσονται στο ειδικό σχήμα στήριξης, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «σε συνέχεια της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Παλαμά και στο Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και με τα Επιμελητήρια Καρδίτσας και Τρικάλων, η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων των δύο αυτών περιοχών με τη δημιουργία ενός ειδικού σχήματος στήριξης τους για τις απώλειες που είχαν κατά το 2023.

Μέσα, λοιπόν, στο μήνα Μάιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο Δήμους έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να ενταχθούν στο ειδικό σχήμα στήριξης. Ένα ειδικό σχήμα μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις που το δικαιούνται θα λάβουν κρατική επιχορήγηση ως στήριξη σε συνέχεια των απωλειών που υπέστησαν κατά την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα των δυσμενών συνεπειών των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή. Ακόμα, λοιπόν, ένα μέτρο στήριξης, το οποίο έχει εξαγγελθεί, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξ’ αρχής για την στήριξη της περιοχής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Διευκρινίζεται ότι το σχήμα ενίσχυσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία άνοιξε την 1η Μαΐου 2024 και αφορά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στη δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοιχτή ως την 31η Μαΐου 2024.

Related Posts