ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ

Ταξίδι στην Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, για συνομιλίες αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την κατάσταση στην Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι συνομιλίες έχουν στόχο «την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας (και τη μείωση) του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών και σύγκρουσης», ανέφερε αξιωματούχος. «Ο Μπλίκεν θα διατυπώσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις ανησυχίες μας για θέματα που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αθέμιτες οικονομικές και εμπορικές πρακτικές έως τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες της βιομηχανικής ικανότητας της Κίνας… τις βαθιές μας ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη του Πεκίνου στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια μετά από ένα χρόνο χωρίς επικοινωνία.

ΓΙΟΥΛΙΑ ΝΑΒΑΛΝΑΓΙΑ

Τα πυρηνικά του Πούτιν

Η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προειδοποίησε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απρόβλεπτος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή πυρηνικά όπλα. «Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτόν», δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια στο γερμανικό πρακτορείο (dpa). «Πιθανόν θα το έκανε». Συνέκρινε την ερώτηση αυτή με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ίδια δεν περίμενε πως ο Πούτιν θα προχωρούσε τότε σε επίθεση, δεδομένων των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. «Ωστόσο αποφάσισε να το κάνει. Τρομοκρατεί τους ανθρώπους, τους κρατά μέσα στον φόβο. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρη πως ο Πούτιν έχει πραγματικά μια «ισχυρή στρατηγική», ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες συλλήψεις αρκετών ύποπτων ρώσων κατασκόπων στην Ευρώπη, τόνισε ότι αποτελούν μία ακόμα ένδειξη ότι ο Πούτιν εδώ και καιρό διεξάγει πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

ΣΟΥ ΠΕΤΡΟΝΕ

Ολα άρχισαν στο Κολουμπάιν

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τότε που δύο μαθητές πυροβόλησαν θανάσιμα 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 άλλους στο γυμνάσιο Κολουμπάιν του Κολοράντο, το 1999. Μπορεί να μην ήταν η πρώτη τραγωδία, όμως ουσιαστικά εγκαινίασε μια νέα εποχή σχολικής βίας στις ΗΠΑ, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Οπως ανέφερε η Σου Πετρόνε, ο γιος της οποίας είχε σκοτωθεί τότε, μέχρι στιγμής το 2024, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 50 περιστατικά πυροβολισμών και σχεδόν 20 θάνατοι σε σχολικούς χώρους σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία δόθηκαν από την  Everytown for Gun Safety, τη μεγαλύτερη ομάδα πρόληψης της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

Από το 2013, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 1.200 τέτοιες επιθέσεις σε σχολεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 400 άτομα. Ο αντίκτυπος της βίας με όπλα παραμένει «όχι μόνο μέσα σε μια κοινότητα, αλλά και μέσα στις οικογένειες, στην ψυχική υγεία των επιζώντων και στα συστήματα υποστήριξής τους», προσθέτει η Πετρόνε.

Related Posts