Με οριακή πλειοψηφία 4-3 έδωσε το «πράσινο φως» η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την ενημέρωσή του για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, με την Αρχή να κινητοποιεί από σήμερα τις σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ επί της σχετικής προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσισε συγκεκριμένα πως θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Και θα ενημερώσει τον θιγέντα «κατά την κρίση της», αφού πρώτα διαβάσει το αιτιολογικό της ΕΥΠ και αποφασίσει αν διακυβεύεται ο σκοπός για την άρση.

Ειδικότερα, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η σχετική επιστολή της ΑΔΑΕ θα σταλεί στην ΕΥΠ σήμερα και, με βάση τα προβλεπόμενα, η υπηρεσία θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών. Σημειώνεται ότι, βάσει των ίδιων πληροφοριών, η ΑΔΑΕ θα απευθύνει το αίτημά της τόσο στους εισαγγελείς της ΕΥΠ όσο και στον Διοικητή.

Σημειώνεται ότι η μειοψηφούσα άποψη των τριών μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ ήταν ότι δεν θα πρέπει να κρίνει η Αρχή αν διακυβεύεται ακόμη ο σκοπός για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ότι θα έπρεπε, τελικά, να είναι η ΕΥΠ αυτή που θα αποφασίσει αν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να δώσει τα σχετικά στοιχεία στον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τι είχε προηγηθεί. Της χθεσινής απόφασης της ΑΔΑΕ είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που απαγόρευε στην Αρχή να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επανενεργοποίησε τον Ν. 2225/1994, αναφορικά με τους περιορισμούς του απορρήτου των επικοινωνιών, που προβλέπει πως ο θιγόμενος είναι σε θέση, μέσω της ΑΔΑΕ, «να γνωρίζει το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική απόφαση, δεδομένου ότι αναφέρεται ρητώς πως θα ζητηθεί από την ΕΥΠ κάθε στοιχείο που έχει αρχειοθετηθεί για την παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη διατύπωση, άλλωστε, θα βασιστεί το αίτημα της ΑΔΑΕ να λάβει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

Η καταστροφή του αρχείου

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, σε επίσημες καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές αλλά και δημοσιεύματα («ΤΑ ΝΕΑ», 8 Σεπτεμβρίου 2022, «Καταστράφηκε το αρχείο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη»), είχε αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ είχε απαντήσει, σε τότε σχετικό ερώτημα της ΑΔΑΕ, ότι τα δεδομένα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκαν κατά τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο ψηφιακό σύστημα της Υπηρεσίας, ανήμερα, συμπτωματικώς, της αποκάλυψης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την «καταστροφή του αρχείου» όμως, σημειώνεται πως η αιτιολογία είναι γνωστή στους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΥΠ, δεδομένου ότι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και άλλα κυβερνητικά στελέχη είχαν καλέσει επανειλημμένως τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί ιδιωτικώς από τον τότε υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης ενεργοποιεί ταυτόχρονα το δικαίωμα δικαστικού ελέγχου, όπως έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα όποια κι αν η ανταπόκριση της ΕΥΠ.

Related Posts