Στην Αγριά Εμπορική πέρασε το 25% των μετοχών της ΕΨΑ που διατηρούσε ως σήμερα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος). Η Αγριά Εμπορική, στην οποία ανήκουν και οι υπόλοιπες μετοχές της ΕΨΑ, δημιουργήθηκε το 2023 με συμμετοχή 65,22% του επενδυτικού fund SMERemediumCap (SMERC), ενώ σημαντικό μερίδιο διατηρεί και η – εκ των ιδρυτών της ΕΨΑ – οικογένεια Τσαούτου, μέσω του Μιχάλη Τσαούτου (14,15%) και της Παναγιώτας Τσαούτου (14,15%).

Με την πώληση του ποσοστού της, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων μένει εκτός ΕΨΑ, καθώς δεν κατάφερε να «πατήσει» πάνω στο 25% των μετοχών που εξαγόρασε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Σε δήλωσή του για την πώληση του μεριδίου της στην ΕΨΑ, ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Πέτρος Σεπετάς τόνισε ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας στρέφεται πλέον στο 5ετές πλάνο ανάπτυξης ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Αναλυτικότερα, είπε: «Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, ύστερα από 10 χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτών στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του SMERC Νίκος Καραμούζης είπε ότι «θα στηρίξουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά». Το SMERC δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επένδυσή της στην ΕΨΑ, όπως διαφαίνεται άλλωστε από τις κινήσεις του τελευταίου χρόνου, με πιο πρόσφατη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου. Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με την εξαγορά του 25% της εταιρείας ότι το «διαζύγιο» με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ήρθε με γνώμονα την απρόσκοπτη υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων και στρατηγικών ανάπτυξης των εταιρειών, «χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Related Posts