Υφεση παρουσιάζει από εχθές το ισχυρό επεισόδιο σαχαριανής σκόνης, που κορυφώθηκε την Τρίτη, σκεπάζοντας αρκετές περιοχές της χώρας και δημιουργώντας ένα απόκοσμο και αποπνικτικό τοπίο. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών, με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έως ότου να καθαρίσει εντελώς η ατμόσφαιρα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο / meteo.gr, το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, που σημειωτέον βαφτίστηκε Minerva Red, περιορίστηκε ήδη από εχθές το απόγευμα. Η επικράτηση δυτικών – βορειοδυτικών ανέμων είχε ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ σήμερα οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, οι υψηλές ποσότητες σκόνης που «έπνιξαν» από την Τρίτη πολλές περιοχές της χώρας – όπως για παράδειγμα την Αττική, τη Μεσσηνία και την Κρήτη – έχουν… κάτσει σε δρόμους και μπαλκόνια και συνακόλουθα συνεχίζουν να αιωρούνται και στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος επιδείνωσης των συμπτωμάτων σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Προσοχή

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι προχθές το απόγευμα καταγράφτηκε αυξημένη ζήτηση για ιατρική συμβουλή από πολίτες που παρουσίασαν συμπτώματα, όπως βήχας, βράγχος φωνής, δύσπνοια και θωρακικό άλγος. Για τον λόγο αυτό και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Σωτηρία και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Μάτα Τσικρικά, «τις επόμενες ημέρες καλό θα ήταν τα άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και κυρίως όσα έχουν διαγνωστεί με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις να είναι περισσότερο προσεχτικά ως προς τα κλινικά συμπτώματά τους». Και συνεχίζει: «Είναι σαφές πως τα υπολείμματα αιωρούμενων σωματιδίων της αφρικανικής σκόνης μπορεί να παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες στην ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που εξέδωσε εχθές το υπουργείο Υγείας τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοπάθειες, τα παιδιά όπως και οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, όσο το φαινόμενο παραμένει. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Related Posts