Χαμηλά ποσοστά ανεργίας και ενίσχυση της μισθωτής εργασίας. Αυτά είναι δυο από τα πολλά συμπεράσματα μιας νέας μελέτης απορρόφησης των αποφοίτων του ΕΜΠ στην αγορά εργασίας, που διεξήγαγε το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ τον Μάιο – Ιούνιο 2023. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.307 διπλωματούχοι (ποσοστό 10,5% επί του συνολικού αριθμού των αποφοίτων της περιόδου 2011-2019). Στην πολυσέλιδη μελέτη αναδεικνύονται, μέσα από το προφίλ των αποφοίτων, πολλά συμπεράσματα τόσο για τις επιτυχίες και τον σημαντικό ρόλο του ΕΜΠ όσο και για τη σημερινή αγορά εργασίας. Aνάμεσά τους είναι:

n Το ποσοστό των ανέργων του δείγματος ανέρχεται σε μόλις 2%, στοιχείο που αναδεικνύει τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των διπλωματούχων του ΕΜΠ και την «αναγέννηση» της αγοράς εργασίας των μηχανικών.

n Οι διπλωματούχοι βρίσκουν την πρώτη θέση απασχόλησης κατά μέσο όρο μέσα σε 4 μήνες από την αποφοίτηση.

n Το 9,4% των συμμετεχόντων διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό – με τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης για λόγους εργασίας.

n Περισσότεροι από τους μισούς (52%) συνεχίζουν σπουδές για την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού (16,8%) τίτλου. Τα κίνητρά τους είναι: η καλύτερη σταδιοδρομία (48,20%) και το επιστημονικό ενδιαφέρον (33,50%).Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ερωτωμένων, το ΕΜΠ συνεχίζει να αναβαθμίζει το επίπεδο των γνώσεων, αλλά και των δεξιοτήτων, που προσφέρει στους φοιτητές του. Παράλληλα, συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.Οσον αφορά στη σχέση εργασίας, οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ, μετά την εκτόνωση των επιπτώσεων της ελληνικής «κρίσης χρέους», αναζητούν τη σταθερότητα μέσω της μισθωτής εργασίας (κάτι που ακολουθεί μια γενικότερη τάση). Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μισθωτών αορίστου χρόνου ανάμεσα στους διπλωματούχους ΕΜΠ των τελευταίων 28 ετών.

Related Posts