Την επόμενη φάση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων ανοίγει σε όλο το Δημόσιο η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εγκρίνεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Μέγαρο Μαξίμου κλείδωσε κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων – ένα μέτρο που συνδέεται με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης – και επιπλέον δρομολογεί έναν μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης και εφαρμογής της διαδικασίας. Η πρακτική επέκταση του πριμ σε όλο το Δημόσιο – οι πρώτες πληρωμές κοινώς – θα ισχύσουν από το 2025. Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το θέμα κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης με τους υπουργούς του, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει μια εικόνα σταδιακής αλλαγής πρακτικών και νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη, της προώθησης μεταρρυθμίσεων και της επιβράβευσης των πιο ικανών στελεχών.

Σύμφωνα άλλωστε με τον σχεδιασμό, το μπόνους των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα με την κεντρική στοχοθεσία της υπηρεσίας τους, που είναι ο πυρήνας του συστήματος αξιολόγησης, και ενώ θα αφορά οριζοντίως τον δημόσιο τομέα, δεν θα πρόκειται για οριζόντια παροχή σε όλους τους υπαλλήλους ενός τμήματος.

Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους, το ανώτατο όριο του οποίου θα είναι στο 15% του ετήσιου μισθού. Η μετάφραση σε ευρώ δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από το πόσοι θα επιλεγούν, ωστόσο οι εκτιμήσεις, δεδομένης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου με βάση τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022, μιλούν για μπόνους έως και δύο μισθών. Με λίγα λόγια προκαθορισμένα δεν είναι ούτε οι δικαιούχοι ούτε το ύψος της επιδότησης, καθώς θα εξαρτάται από την αξιολόγηση του εκάστοτε υπαλλήλου – από την προσφορά του δηλαδή του στην επίτευξη των προσυμφωνημένων στόχων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει και τον ρόλο (και τις ευθύνες) του προϊσταμένου μιας οργανικής μονάδας.

Επιτροπή

Για την παρακολούθηση της διαδικασίας σε όλο το φάσμα του Δημοσίου είναι πλέον στα σκαριά η συγκρότηση ειδικής επιτροπής «κινήτρων και ανταμοιβής», στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εσωτερικών ενώ θα υπάρχει σχετικό πληροφοριακό σύστημα. Ηδη το μπόνους παραγωγικότητας εφαρμόζεται πιλοτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως υπάλληλοι που καταπιάνονται με στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ) και άλλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Η επέκταση του μέτρου έρχεται πλέον σε όλους τους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, αν και πάλι θα προβλέπεται προτεραιοποίηση των προς ανταμοιβή στόχων ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι πληροφορίες λένε ότι στην πρώτη γραμμή έρχονται υπηρεσίες των παραγωγικών υπουργείων όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης αλλά και εκείνων που αφορούν την καθημερινότητα, όπως την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια.

Πιστοποίηση

Οι ίδιες πηγές δείχνουν επιπλέον στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον στρατηγικό φορέα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, και ειδικότερα στα επιμορφωτικά προγράμματά του, εκτιμώντας ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων – διεκδικητών του μπόνους θα έχει πιστοποίηση από προγράμματα που τρέχουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο μεταξύ ακόμα και για εκείνους που δεν θα λαμβάνουν το πριμ παραγωγικότητας σχεδιάζονται άλλου τύπου… κίνητρα απόδοσης – πλην όχι σε χρήμα –, όπως η προτεραιοποίηση συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Related Posts