Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Το θέμα για πιθανή ακύρωση ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα του Odatv, το οποίο ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματιζόμενη για τις 9 Μαΐου επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά το δημοσίευμα που εξέδωσε το συγκεκριμένο μέσο δεν διαψεύστηκε από το «Κέντρο Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, όπως συνηθίζει να κάνει σε περιπτώσεις fake news. Επίσης την είδηση αυτή δεν αναπαρήγαγε κανένα άλλο «συστημικό» τουρκικό μέσο ενημέρωσης, παρά αναδημοσιεύτηκε μόνο από ελάχιστες ιστοσελίδες.

Τι είπε ο Κίρμπυ κατά την ενημέρωση

Λίγες μέρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπυ ρωτήθηκε για την συνάντηση αυτή. Ο δημοσιογράφος ρώτησε «Σε δύο εβδομάδες, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Το περασμένο Σάββατο, φιλοξένησε τον ηγέτη της Χαμάς. Αυτό θα είναι θέμα συζήτησης, ή θα έθετε σε κίνδυνο την επίσκεψη;»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας απάντησε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Έτσι, δεν έχω πραγματικά κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό.»

Ερωτηθείς για την φιλοξενία του ηγέτη της Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κίρμπυ απάντησε «Και πάλι, θα αφήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει για τις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς και για το ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν. Θα το αφήσω σε αυτό.»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη» απάντησε ο Κίρμπι σε ερώτηση για τον Ερντογάν

«Θα γίνει κανονικά η συνάντηση», λέει το Bloomberg

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί κανονικά με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν ο ένας στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία έλυσε μια διαμάχη με τις ΗΠΑ που είχε καθυστερήσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16. Σε μια λεπτότατα ενορχηστρωμένη συμφωνία, η Άγκυρα συμφώνησε να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την Ελλάδα να αγοράσει μαχητικά από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν έθεσε ρητά ως προϋπόθεση για την πώληση των αεροσκαφών F-16 την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Δύο μέρες μετά το δημοσίευμα του Odatv, και με κανένα άλλο τουρκικό μέσο ενημέρωσης να μην έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον, ανέφερε μετά από μία ανταλλαγή μηνυμάτων: «Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο, αλλά πάει προς ακύρωση».

Κατόπιν τούτου, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα που ανέφερε πως «αν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον».  «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας για επαφές υψηλού επιπέδου σε κάθε ευκαιρία» απάντησε η αμερικανική πρεσβεία και συνέστησε για απαντήσεις σχετικά με «τα ταξίδια των Τούρκων αξιωματούχων».

Μετά από τις αντιδράσεις αυτές, ο δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει σε εκτενές άρθρό του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, ότι δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση ή διάψευση σχετικά με την είδηση (σ.σ της ακύρωσης του ταξιδιού) και πως συνεχίζονται κανονικά οι προετοιμασίες. «Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία από τις ΗΠΑ περί ακύρωσης της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ. Δεν τίθεται λόγος για ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Αυτοί κάνουν κανονικά προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου» αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος. Επικαλούμενος από την άλλη δικές του τουρκικές πηγές τονίζει ότι «δεν έχει σταλεί καμία απολύτως εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον πρόεδρο Ερντογάν για την ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ».

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet από την πλευρά της κάνει λόγο για παρασκηνιακές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα πως αν φιλοξενήσει τη Χαμάς, σε περίπτωση που το Κατάρ απομακρύνει την παλαιστινιακή οργάνωση από το έδαφός του, τότε θα υπάρξουν συνέπειες μεταξύ των οποίων και την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν.

Related Posts