Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργάνωσετο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024,στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής ΣταδιοδρομίαςΙχνηλατώντας Επαγγελματικές Διαδρομές…..Διαδρομές Ζωής”.Τον συντονισμό του προγράμματος και της ημερίδας είχε η εκπαιδευτικός Μαρία Λέγγα. Στο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2023-2024, συμμετείχε και η εκπαιδευτικός Ελένη Αλεξίου.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν η κα Χρύσα Ντιντή, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων, ο κος Μιχάλης Λάππας, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, ο κος Νίκος Παπακωνσταντίνου, Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτωντης ΔΔΕ Τρικάλων, ο κος Αγαθοκλής Αζέλης, Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Τρικάλων και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 6ου ΓΕΛ, ο κος Λεωνίδας Μποντίλας, Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της ΔΔΕ Τρικάλων, η κα Μαριάννα Αποστόλου, Διευθύντρια του 8ουΓΕΛΤρικάλων, η κα Ιωάννα Σινάνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, καθώς και αρκετοί/-έςεκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες από άλλα σχολεία της πόλης. Μηνύματα, με τα οποία χαιρέτησαν και επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία του 6ου ΓΕΛ για τη διοργάνωση ημερίδας για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απέστειλαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Δημήτριος Παπαστεργίου, καθώς και οι βουλευτές κος Αθανάσιος Λιούτας και κα Κατερίνα Παπακώστα.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Διευθυντής του σχολείου, κος Αθανάσιος Βράντζας, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων εισηγητών και εισηγητριών.

Στην εισήγησή της η κα Μαρίνα Παπαστεργίου, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Θεσσαλίας, παρουσίασε τα τμήματα τα οποία λειτουργούν στα ελληνικά ΑΕΙ και έχουν στόχευση την πληροφορική, αναφέρθηκε σε κριτήρια με βάση τα οποία οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές και μαθήτριες μπορούν να επιλέξουν το τμήμα ή τα τμήματα που θα δηλώσουν στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού δελτίου και ανέλυσε τις εξειδικεύσεις της πληροφορικής οι οποίες είναι σήμερα πιο περιζήτητες στη αγορά εργασίας διεθνώς, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ο κος Θανάσης Κεφάλας, Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Ex. MBAINSEAD Προέδρος ImerysGreece,παρουσίασε τον «Μηχανικό στη Σύγχρονη Επιχείρηση». Μετά από τον ορισμό της Μηχανικής και του Μηχανικού, αναφέρθηκε στο πλαίσιο εργασίας των μηχανικών παγκόσμια και στην χώρα μας, στα βασικά συστατικά και τη δομή της σύγχρονης επιχείρησης και τη σημασία των οριζόντιων δεξιοτήτων(συνεργασία – ομαδικότητα, επικοινωνία, φροντίδα στη λεπτομέρεια, διαχείριση αντιθέσεων, αναπτυξιακή σκέψη, αποφασιστικότητα, προσαρμοστικότητα, στρατηγική σκέψη, καινοτομία, ηγεσία). Κατέληξε με την ενθάρρυνση η επιλογή του επαγγέλματος να στηριχθεί στις επιθυμίες και τα ταλέντα των μαθητών/-τριών.

Η κα Ιωάννα Παπαβασιλείου, Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας ΠΑΜΑΚ και η κα Ερικαίτη-Μαρία Φίντζου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Προσωπικού στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή επεσήμαναν στην παρουσίασή τους ότι “Οι χαοτικές συνθήκες σε ζωή και σταδιοδρομία είναι μια πραγματικότητα που προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας καθώς και προκλήσεις ειδικά για τους νέους ανθρώπους και τις επιλογές τους. Η προσέγγιση του Χάους στη σταδιοδρομία υπό ένα νέο και συναρπαστικό πρίσμα μπορεί να βοηθήσει. Θα χρειαστεί να αγκαλιάσουμε τις αέναες και αναπόφευκτες αλλαγές, να αντιμετωπίζουμε με ανοιχτό μυαλό τα απρόβλεπτα γεγονότα και να ανακαλύπτουμε μέσα σ’ αυτά ευκαιρίες και δημιουργικές λύσεις για την πορεία μας. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση οριζόντιων δεξιοτήτων είναι το κλειδί για την επιτυχημένη διαχείριση και πορεία σταδιοδρομίας μέσα στο χάος.”

Η κα Δήμητρα Μανεάδου, Υπεύθυνη με ανάθεση διοικητικού έργου για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό τηςΔΔΕ Τρικάλων στην εισήγησή της «Μετά το Λύκειο» παρουσίασε τις επιλογές σπουδών που έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα επιστημονικά πεδία, στην Ε.Β.Ε., στους Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων, τα Ειδικά Μαθήματα και σε άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Η κα Ιωάννα Παπαγεωργίου, Ψυχολόγος MSc,στην εισήγησή της παρουσίασε τις Σπουδές στην Ψυχολογία και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν στους/στις αποφοίτους των Τμημάτων Ψυχολογίας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα Τμήματα Ψυχολογίας των ελληνικών ΑΕΙ, στα  προγράμματα σπουδών και στις κατευθύνσεις που υπάρχουν και τόνισε επακριβώς τι κάνει και τι δεν κάνει ο/η ψυχολόγος κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β1παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησανκαι τις δράσεις που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας «Ιχνηλατώντας επαγγελματικές διαδρομές…..διαδρομές ζωής». Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι επισκέψεις στο Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και η συμμετοχή τους στις Ανοιχτές Θύρες του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Τέλος, στο πλαίσιο της διάχυσης των δράσεων και των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Σχολείου Erasmus+ με τίτλο “Communicatingand Learningis Life Changing” (CLIL), η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων, Ελένη Αλεξίου, ΠΕ06, παρουσίασε τους στόχους, τη διαδικασία και τα οργανωτικά στοιχεία του προγράμματος, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για όλη τη σχολική κοινότητα από την υλοποίηση ευρωπαϊκώνπρογραμμάτωνErasmus+, τα οποία συμβάλλουν στην καλλιέργεια των οριζόντιων δεξιοτήτων, που η σημασία της απόκτησής τους τονίστηκε εμφατικά από τους εισηγητές και τις εισηγήτριες της Ημερίδας.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα και ιδιαίτερα τους εισηγητές και τις εισηγήτριες, που με τις εξαιρετικά εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και παρουσιάσεις τους προσέγγισαν ολιστικά το κρίσιμο θέμα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, άνοιξαν τους ορίζοντες και έδωσαν νέες προοπτικές σκέψης στους μαθητές και στις μαθήτριες στην προσπάθειά τους να ιχνηλατήσουν τις Επαγγελματικές τους Διαδρομές και να χαράξουν Διαδρομές Ζωής. Ευελπιστούμε η πρώτη αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε από το σχολείο μας, το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων, να έχει την ανάλογη συνέχεια με την εμπλοκή και τη συνέργεια και άλλων σχολείων.

Θα θέλαμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή του σχολείου, κο Αθανάσιο Βράντζα, που πάντα στηρίζει ανάλογες δράσεις, για την πολύτιμη βοήθειά του στο εγχείρημα αυτό του σχολείου, καθώς και τις/τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς για την αμέριστη στήριξή τους σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος και διοργάνωσης της Ημερίδας.Το πιο μεγάλο ευχαριστώ το κρατάμε για τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Β1, γιατί χωρίς τη δική τους ενεργητική εμπλοκή, προθυμία και δημιουργική δράση τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε γίνει πράξη.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί,

Ελένη Αλεξίου, Μαρία Λέγγα

 

 

Related Posts