Εφικτοί είναι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2025, το οποίο κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρει στη γνώμη του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες προερχόμενες κυρίως από εξωτερικά σοκ λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που μπορούν δυνητικά να απειλήσουν την υλοποίηση του βασικού σεναρίου.Το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ως κύριες «γραμμές» την επαναφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος σε υψηλά επίπεδα (2,1%), την προσεκτική επέκταση των κρατικών επενδύσεων και της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και την επιτάχυνση της ανάπτυξης χάρη στα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 2,6% το 2025 συγκλίνει με τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία, ενώ οι υποθέσεις εργασίας του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ίδιου του ΕΔΣ είναι πιο συντηρητικές. Από τη μεριά του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,4% το 2025.

Ο πληθωρισμός

Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σταθερότητας υπολογίζει ότι το 2024 θα κλείσει με τον πληθωρισμό στο 2,6%, ενώ το 2025 εκτιμά ότι θα πέσει στο 2%. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ υπολογίζουν ότι θα κινηθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ 2,7% και 2,8% το 2024, και μεταξύ 2% και 2,4% το 2025. Οπως τονίζει το ΕΔΣ, κύριες πηγές των πληθωριστικών πιέσεων αποτελούν οι κλάδοι των τροφίμων, των ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς και των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

Στα συμπεράσματά του, το ΕΔΣ υπογραμμίζει ότι για την υλοποίηση του ΠΣ είναι κρίσιμη η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου άντλησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Οπως λέει, μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και η αξιοποίηση του υψηλού αποθέματος καταθέσεων, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ΠΣ.

Ωστόσο, το ΕΔΣ επισημαίνει και τους παράγοντες που ενδέχεται να εκτροχιάσουν την ελληνική οικονομία και να απομακρύνουν τους στόχους, όπως είναι η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πέτρος Κωνσταντινίδης

Related Posts