Τέσσερα μέτρα προτείνει η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), ενόψει ενάρξεως της δραστηριότητας των κρουαζιεροπλοίων για τη φετινή θερινή σεζόν. Η ΕΕΚΦΝ, στην επικοινωνία της με τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης των 65 λιμένων – προορισμών κρουαζιέρας στην επικράτεια, επισημαίνει την εκτέλεση έργων υποδομής και άλλων ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των πλοίων και των μεταφερομένων με αυτά εκατομμυρίων επιβατών – τουριστών. Μεταξύ αυτών ζητά την ύπαρξη κατάλληλων χώρων παραμονής, αιθουσών – passengers terminals, έστω και σε λυόμενες κατασκευές (τέντες), την υλοποίηση των μέτρων για τους ελέγχους των επιβατών προερχομένων από χώρες Non – Schengen, την εξασφάλιση μέτρων ασφαλείας στους χώρους της λιμενικής ζώνης, ενώ υπενθυμίζει τη σύμπραξη όλων για την προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

10.000 πλοία για

τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία

Ηχηρή έκκληση προς τους ευρωπαίους πολιτικούς απηύθυνε η SEA Europe, η ένωση εκπροσωπεί ναυπηγεία και κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανική στρατηγική, που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον άνισο ανταγωνισμό από τα ναυπηγεία της Ασίας. Οπως τονίζει λόγω των σημαντικών διαφορών τιμών της τάξης του 30% έως 40%, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκά οικονομικά κίνητρα –ιδίως από τις κινεζικές τράπεζες–, οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες επιλέγουν όλο και περισσότερο τα ασιατικά ναυπηγεία. Η SEA Europe ζητά με άλλη πολιτική από την ΕΕ για τα ναυπηγεία με στόχο τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία μέχρι το 2035, να κατασκευάσουν 10.000 βιώσιμα και ψηφιοποιημένα πλοία σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής γαλάζιας οικονομίας.

Προσπάθειες για απελευθέρωση πληρώματος

Εν μέσω αντιδράσεων για την κατάσχεση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από το Ιράν, η προσοχή στρέφεται στην απελευθέρωση του πληρώματος. Η πλειονότητα του πληρώματος του πλοίου που διαχειρίζεται η MSC είναι ινδοί πολίτες. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των μελών του πληρώματος του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατασχέθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις. Η Πορτογαλία τη σημαία της οποίας φέρει το πλοίο MSC Aries (κατασκευής 2020), χωρητικότητας 15.000 teu που κατασχέθηκε είναι επικεφαλής των προσπαθειών για την απελευθέρωση των 25 ναυτικών. Η Πορτογαλία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει το πλήρωμα του MSC Aries, τον ιδιοκτήτη, και τον διαχειριστή του πλοίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πορτογαλικό νηολόγιο.

Related Posts