Τι ψάχνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο Αιγαίο; Η πολυήμερη περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά προξένησε σχόλια στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου ωστόσο είδαν στην περιοδεία, ακόμα και στα προβλήματα που προέκυψαν με τον καιρό, μια ευκαιρία προσέγγισης ενός ακροατηρίου που χάθηκε στις προηγούμενες εκλογές – συνεχίζοντας την τακτική ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας μέσω του παραδείγματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυσκολία στη διασύνδεση, είπε ο ίδιος ο Κασσελάκης, αναδείχτηκε από τα μποφόρ που τον καθήλωσαν στην Αστυπάλαια: «Δεν μπορεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να αφήνει τους νησιώτες απομονωμένους. Χρειαζόμαστε τώρα επένδυση στη νησιωτικότητα. Θέλουμε καλύτερη ζωή και τη θέλουμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του. Με βάση το πρόγραμμα, και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί σήμερα το Καστελλόριζο και τη Ρόδο.

Τι δίνει στον Κασσελάκη η περιοδεία στα νησιά; Πρόσβαση σε ψηφοφόρους που ενίοτε θεωρούν πως είναι ξεχασμένοι από την κεντρική διοίκηση και τη συσσώρευση εξουσίας στα αστικά κέντρα – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συναντήσει τοπικούς παράγοντες της αγοράς και της αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκους που γνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τους μήνες εκτός καλοκαιριού.

Και γιατί Αιγαίο; Σε αντίθεση με τα νησιά του Ιονίου, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχασε σημαντικές δυνάμεις, διατήρησε τη δεύτερη θέση (αφήνοντας τέταρτο τον μεγαλύτερο αντίπαλό του στην Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ), στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα η κατάσταση μετά τις τελευταίες εκλογές ήταν διαφορετική: στις πρώτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατήρησε μόλις για μιάμιση μονάδα τη δεύτερη θέση, ενώ στα δεύτερα, που θεωρούνταν παραδοσιακά ένα από τα ανατολικά «κάστρα» της Δημοκρατικής Παράταξης, στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια το ΠΑΣΟΚ να τους προσπερνά στην εκλογική κατάταξη – και αυτό παρότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος στα Δωδεκάνησα στις πρώτες εκλογές του Μαΐου.

Το Προσφυγικό

Σε πολιτικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ κόστισε η διαχείριση του Προσφυγικού – και παρότι οι θέσεις του κόμματος δεν έχουν αλλάξει, η στροφή Κασσελάκη προς το Κέντρο, η πιο σκληρή γλώσσα στα εθνικά (με επανοικειοποίηση της έννοιας του πατριωτισμού που προξένησε αντιδράσεις), η επιμονή του σε ζητήματα ασφάλειας και η επικοινωνιακή ευχέρεια του προέδρου του θεωρείται πως μπορούν να βοηθήσουν την παρουσία του κόμματος εκεί.

Αλλη μια παράμετρος παίζει ρόλο στην παρουσία του Κασσελάκη στο Αιγαίο: εκεί δεν βρίσκονται, πλέον, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Τις τελευταίες μέρες οι πρώτοι εργαζόμενοι σεζόν έχουν αρχίσει να καταφθάνουν – για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου στις 29 του μήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με αυτούς, οι οποίοι προέρχονται από ένα ηλικιακό ακροατήριο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως μπορεί να προσεγγίσει.

Με το βλέμμα στην ΑΔΑΕ

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ, η έμφαση συνεχίζει να δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά στην Αττική, στην οποία επικεντρώνεται η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος – τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο. Τα μάτια της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, είναι στραμμένα και στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, που θα έχει ως αντικείμενο το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για ενημέρωση του λόγου της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ το τρίμηνο πριν από την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος.

Related Posts