Το πόρισμά της για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ολοκλήρωσε χθες η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, παραδίδοντάς το στην ηγεσία του υπουργείου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Επισημαίνεται ότι τόσο η δικαιοσύνη όσο κι ανεξάρτητη Αρχή πραγματοποιούν παράλληλα τις δικές τους έρευνες, η δε ΑΠΔΠΧ αναμένεται να συνεδριάσει για το δικό της πόρισμα τη Μεγάλη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας του υπουργείου, το κεντρικό σημείο του είναι η διακρίβωση ότι η διαρροή έγινε κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023 και ο εντοπισμός συγκεκριμένων κενών ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγει και αποθηκεύει το υπουργείο. Σημειώνω επίσης πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το πόρισμα ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες για τη διαρροή. Δεν κάνει γνωστό, ωστόσο, ούτε… περιγραφικά, ποιος βρέθηκε να έχει ευθύνη έστω και διά των παραλείψεών του.

Υπουργικό

για το μπόνους

Με Υπουργικό Συμβούλιο θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου. Και μιλάμε για κανονικό Yπουργικό αυτή τη φορά, τη Μεγάλη Δευτέρα, με πλήρη ατζέντα και όχι για προεκλογική ετοιμασία. Στην πρώτη γραμμή μάλιστα θα είναι ένα από τα εμβληματικά μέτρα της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης, η επέκταση του μπόνους στο Δημόσιο με «όρους αγοράς» που συνδέεται με την αξιολόγηση και τα κίνητρα αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Θα συζητηθεί επίσης και η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης των υποθέσεων που θα οδηγούνται προς εκδίκαση στο ΣτΕ, με στόχο την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι κατά βάση προεκλογικό. Μόνο ένα πενθήμερο διάλειμμα από την προεκλογική εκστρατεία προβλέπεται να κάνει ο Μητσοτάκης, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα, με πιθανότερο προορισμό την Τήνο. Για ξεκούραση και περισυλλογή, σχετικά με την εκλογική στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί όλο τον Μάιο ανά την επικράτεια.

Νέα σύγκρουση

για τα Τέμπη

Κοινοβουλευτική διάσταση παίρνει εκ νέου η τραγωδία των Τεμπών – αυτή τη φορά για το «μπάζωμα» στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης. Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη, αμέσως μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, μέσω του Αρείου Πάγου. «Ζητούμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να ανοίξουν τον δρόμο στη δικαιοσύνη και να μην επιχειρήσουν να συγκαλύψουν ακόμη μία φορά τις ευθύνες των υπουργών τους», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου. Τέτοια διάθεση, βέβαια, δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς από την κυβέρνηση σχολίαζαν σκωπτικά την προαναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ουδείς γνωρίζει προς το παρόν το περιεχόμενο της δικογραφίας. «Προαναγγέλλει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά υπουργών και υφυπουργών για δικογραφία που δεν έχει αξιολογηθεί σε κανένα σημείο της», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Κατήγγειλαν δε, την αξιωματική αντιπολίτευση πως «συνεχίζει να εργαλειοποιεί μια τραγωδία», προσδοκώντας «μικροκομματικά οφέλη».

Ο Κασσελάκης

και τα θαύματα

Επί των… θρησκευτικών τοποθετήθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια ακόμη συνέντευξή του (Alpha) με διευκρινίσεις, όχι για το πόθεν έσχες του (που θα το καταθέσει, λέει, πριν από τις ευρωεκλογές). Αλλά για τους σταυρούς στις κολυμπήθρες κι όλα αυτά τα συγκινητικά που μας έχει ξεφουρνίσει το τελευταίο διάστημα. Ξεκαθάρισε, για παράδειγμα, ότι «δεν είπα ότι έγινε θαύμα στη γέννησή μου». Πάλι καλά δηλαδή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι και κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα. Σέβομαι το μεγαλείο του Θεού, πιστεύω στην επιστήμη αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορούμε να λύσουμε και να εξηγήσουμε». Οι σύντροφοι, βέβαια, όταν ακούνε τέτοια δεν ενθουσιάζονται ιδιαίτερα.

Μακριά από την Κρήτη

Ο Στέφανος Kασσελάκης, παρεμπιπτόντως, δεν θα κατέβει Κρήτη για το Πάσχα. Θα το περάσει στο Ιόνιο. Το γράφω για να προετοιμάσω ψυχολογικά τους φαν για τα βίντεο στο Instagram και το TikTok που θα πετάει το κανάτι. Στο μεταξύ, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται στην Κρήτη. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα κινηθεί μεταξύ Σίφνου, Σερίφου και Αθήνας.

Σαμαράς

κατά της ΕΕ

Μια ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε συνέδριο για τον πρωτογενή τομέα στην Καλαμάτα, εξελίχθηκε σε επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην ΕΕ ή – για να δανειστώ μια φράση του – «σε μια Ευρώπη μπερδεμένη που υπηρετεί ισορροπίες κατευνασμού και «λαδώνει» τις αλυσίδες του ευρωσκεπτικισμού». Κοινώς: άστραψε και βρόντηξε, πάλι. Εκφράζοντας τη διαφωνία του με «περίεργες θεωρίες που οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, «πράσινες συμφωνίες» κι υπερβολές». Και με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν διαθέτει, όπως είπε, πόρους στους αγρότες αλλά «δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Related Posts