Καλύτερες επιδόσεις στα πλοία της Intercargo

Τα εγγεγραμμένα στη διεθνή ένωση πλοιοκτητών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (Intercargo) πλοία, συνεχίζουν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο του κλάδου, επισημαίνει η έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης της Intercargo. Η έκθεση Benchmarking Bulk Carriers 2023-2024 παρουσιάζει λεπτομερώς τα ποσοστά κράτησης και τις ελλείψεις ανά επιθεώρηση που αφορούν τα πλοία της Intercargo. Τα εγγεγραμμένα στην Intercargo πλοία επιδεικνύουν σταθερά καλύτερες επιδόσεις στα ποσοστά κράτησης (DTR) και στις ελλείψεις ανά επιθεώρηση (DPI) σε σύγκριση με τον παγκόσμιο στόλο χύδην ξηρού φορτίου, ενώ η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να συγκρίνουν τις δικές τους επιδόσεις με τα πρότυπα του κλάδου.

Βολές κατά του φόρου χωρητικότητας στη Γαλλία

Οι γάλλοι εφοπλιστές υπερασπίζονται το σύστημα φορολόγησης της ναυτιλίας με βάση τη χωρητικότητα, καθώς έχει γίνει θέμα συζήτησης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ορισμένα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της Ακρας Δεξιάς, Εθνική Συσπείρωση, τάσσονται υπέρ της κατάργησής του. Ο Jordan Bardella της Εθνικής Συσπείρωσης, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, είναι ένας από τους πολιτικούς που έχουν ορκιστεί να καταργήσουν τον φόρο χωρητικότητας αν έρθουν στην εξουσία. «Υπάρχει μια φοροαπαλλαγή για τις ναυτιλιακές εταιρείες που κοστίζει στο κράτος 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θέλω να τερματίσω αυτή τη φοροαπαλλαγή», είπε. Το φορολογικό σύστημα ισχύει από το 2003 και υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Μακρόν (στη φωτογραφία).

Με αφορμή τη «συζήτηση» που έχει ανοίξει, κορυφαία ονόματα της γαλλικής ναυτιλίας με ανοικτή επιστολή υπερασπίζονται το φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι άλλα 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν παρόμοιο σύστημα. Η κατάργηση του συστήματος φόρου χωρητικότητας θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής ναυτιλίας και των λιμένων, επισημαίνουν.

Ανάγκη ανανέωσης του στόλου

Την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) Χαράλαμπος Σημαντώνης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, της οποίας προήδρευσε η πρόεδρος της επιτροπής Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου. Ο Χ. Σημαντώνης ανακοίνωσε ότι η ΕΕΝΜΑ κατέθεσε πρόταση για την ένταξη του εθνικού στόλου μεταφορών που εκπροσωπεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση, όπως αυτή προωθείται για την ακτοπλοΐα βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη δέσμευση του υπουργείου Ναυτιλίας, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον στόχο όλων για την απαστνθρακοποίηση, τον εκσυγχρονισμό, αλλά και τη βιωσιμότητα.

Related Posts