Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαψεύδουν ραντεβού με Ασαντ

Δημοσίευμα που έφερε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά σε μια επικείμενη συνάντηση με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ίσως εντός του Αυγούστου στη Μόσχα, διαψεύδεται από τουρκική διπλωματική πηγή. Η Τουρκία ήταν από καιρό ένας από τους κύριους υποστηρικτές των αντιπάλων του Ασαντ στον συριακό εμφύλιο που ξεκίνησε το 2011, ενώ η Ρωσία είναι εκ των βασικών συμμάχων του Ασαντ στο πεδίο της μάχης, αφού τον βοήθησε να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Η κυβέρνηση του Ασαντ έχει αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με ορισμένα αραβικά κράτη, οι οποίες είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά η Δαμασκός παραμένει σε αντίθεση με την Αγκυρα. Ερωτηθείς για την αναφορά μιας πιθανής συνάντησης στη Μόσχα μεταξύ Ασαντ και Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλά είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πέτερ Σιγιάρτο

Εκανε σαν να μην τον νοιάζει…

Με σχετική αδιαφορία αντιμετώπισε ανοιχτά τουλάχιστον ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών την απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας να μεταφέρει τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες σε μια ένδειξη αποδοκιμασίας για το πώς η Ουγγαρία χρησιμοποίησε αρχικά την προεδρία της ΕΕ. «Μου ήταν το ίδιο πράγμα στην αρχή και μου είναι το ίδιο πράγμα τώρα», ανέφερε ο Πέτερ Σιγιάρτο σε ανακοίνωσή του. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αντέδρασε αφού ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ξεκίνησε μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή για την Ουκρανία, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον αμερικανό προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Η κίνηση αυτή όμως έγινε χωρίς κανέναν συντονισμό με τους αρχηγούς άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ ή με την Ουκρανία λίγες ημέρες αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία την 1η Ιουλίου. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμα κι αν είναι συμβολικό», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Λουσί Καστέ

Η πρόταση της Αριστεράς

Ενα μη πολιτικό πρόσωπο, την 37χρονη Λουσί Καστέ, διευθύντρια οικονομικών στον Δήμο του Παρισιού, πρότεινε χθες για πρωθυπουργό της Γαλλίας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία της Αριστεράς, κατορθώνοντας με κάποια καθυστέρηση – 16 ημέρες μετά τον δεύτερο κοινοβουλευτικό γύρο – να συμφωνήσει σε ένα όνομα. Η Καστέ είναι οικονομολόγος, απόφοιτη της Sciences Po, του London School of Economics καθώς και της ΕΝΑ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας. Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της κατάργησης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αριστεράς. Η πίεση που θέλησε να ασκήσει πάντως το NFP στον γάλλο πρόεδρο δεν φάνηκε να αποδίδει: σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο Μακρόν δήλωσε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της «τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για «πολιτική εκεχειρία», ένεκα Ολυμπιακών Αγώνων.

Related Posts