Mayo clinic: Οδηγίες προς τους καρδιοπαθείς για να απολαύσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ασφάλεια.

5

Χριστούγεννα σήμερα και σε πείσμα της πανδημίας, τα σπίτια μας εξακολουθούν να γιορτάζουν. Μπορεί, λοιπόν, φέτος ο κορωνοϊός να μας τα χάλασε και να μην έχουμε κοντά μας τα αγαπημένα πρόσωπα, όμως το εορταστικό τραπέζι θα έχει τα απαραίτητα. Η κουζίνα από το πρωί έχει πάρει «φωτιά» για να είναι στην ώρα της η γαλοπούλα με τη γέμιση, το αρνάκι με τις πατατούλες, η τηγανιά και ότι άλλο παραδοσιακό προτιμάει η κάθε οικογένεια. Από τις αρχές του μήνα έχουμε προμηθευτεί ή έχουμε φτιάξει τους απαραιτήτους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και το καλό κρασί και όλα είναι έτοιμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση πρέπει να δείξουν όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να αυξήσει έως και τέσσερις φορές τις πιθανότητες για να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, κυρίως τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Mayo clinic ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και αλάτι θα αναγκάσει το σώμα να εργαστεί πιο σκληρά για να γίνει η πέψη των τροφών. Η καρδιά λειτουργώντας ως αντλία θα στείλει περισσότερο αίμα στο έντερο για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Επίσης η αύξηση της ινσουλίνης που παρατηρείται μετά τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα των αγγείων και να μειώσει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν κανονικά.

Την ίδια στιγμή η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

 Συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τις γιορτινές μέρες

Είναι αδύνατο να μην τιμήσετε το εορταστικό γεύμα και κανείς δεν το θέλει αυτό άλλωστε. Γι’ αυτό υπάρχουν μικρά μυστικά που μας προτείνουν οι ειδικοί για να μην το παρακάνουμε. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες έξυπνες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε …χαρακτήρα:

-Φάτε ένα μικρό κολατσιό μία ή δύο ώρες πριν από το γεύμα ώστε να μειώσετε την όρεξή σας.

-Αποφύγετε τα ορεκτικά που έχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι και τα οποία μπορεί να σας αυξήσουν την όρεξη.

-Ξεκινήστε με μία σαλάτα και χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο για το κυρίως φαγητό χωρίς να το γεμίζετε συνεχώς.

-Τρώτε αργά. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να πληροφορηθεί ο εγκέφαλος ότι έχετε χορτάσει.

-Αν παρόλα αυτά νιώσετε ότι φάγατε πολύ, μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο.

-Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά (σόδα ή ανθρακούχο νερό).

Επίσης μετά το γεύμα μια ωραία βόλτα με τα πόδια πάντα βοηθάει στη χώνεψη. Φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε να περπατήσετε στον ήλιο κοντά στη θάλασσα, στο βουνό ή μέσα στην πόλη, όπου και εάν είστε! Καλά Χριστούγεννα και του χρόνου καλύτερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.