Όλες οι απαντήσεις για τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

8

Τα εμβόλια του κορωνοϊού κατασκευάστηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πόσο ασφαλή είναι; Εάν κάποιος έχει περάσει τον κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστεί; Τα εμβόλια με mRNA μεταφέρουν τον τον Covid-19  στο DNA των κυττάρων; Η μετάλλαξη του ιού επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα που απασχολούν τον απλό πολίτη που είναι επιφυλακτικός απέναντι στον εμβολιασμό, απάντησε χθες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον Εθνικό Σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, έναντι στην Covid-19. Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και θα γίνεται κάθε Δεύτερα στις 18.00 το απόγευμα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια, ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων είχε την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας αποτελούν πλέον παρελθόν. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2 έως 3 εκατομμύρια ζωές. Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Ωστόσο οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σε ότι δεν γνωρίζουν. Γι΄αυτό δε χρειάζεται φόβος αλλά έγκυρη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς και καταξιωμένους επιστήμονες, που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

-Η πρώτη ερώτηση που απάντησε η κυρία Θεοδωρίδου αφορούσε τον ταχύτατο χρόνο παρασκευής του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς πολίτες:

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε γρήγορα εμβόλια στα χέρια μας για να χρησιμοποιήσουμε, οφείλεται στη χρησιμοποίηση και την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική, θα έλεγα, συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση. Μόλις πριν ένα μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών για εμβόλια, τα οποία σταδιακά θα έρθουν και στη χώρα μας. Τα εμβόλια, όπως γνωρίζετε, αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες, οργανώσεις, όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), ο EMA,( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), οι οποίοι βάσει ορισμένων κριτηρίων, φθάνουν μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση όλων των στοιχείων και των κλινικών μελετών στην έγκριση των εμβολίων.

Για την ασφάλεια των εμβολίων τόνισε:

«Τα εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα. Δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα αντισώματα τα προστατευτικά για το άτομο και να προσφέρουν και την προστασία του εμβολιαζόμενου όταν εκτεθεί στη νόσο.

-Για τη μέθοδο mRNA και εάν επηρεάζει το DNA ξεκαθάρισε:

«Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, Αμερική και Ευρώπη, αλλά θα έρθει και στη χώρα μας, είναι το εμβόλιο της Pfizer-BioΝTech.

Το εμβόλιο αυτό έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA. Πολλούς τους φαίνεται περίεργο ότι είναι μία νέα τεχνική. Νέα τεχνική αλλά όχι παλιά έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας, της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, ούτως ώστε να δοθεί σε αυτό το μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων.

Θα πρέπει να τονίσω ότι επειδή έχουν ακουστεί πολλά, ότι το m-RNA δεν μεταφέρει τον ιό και επιπλέον δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες είπε:

«Πρόσφατη δημοσίευση στο πιο έγκριτο περιοδικό της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine, δείχνει ότι το εμβόλιο αυτό, έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, που κυρίως οι παιδίατροι γνωρίζουμε, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%».

-Εάν ένα άτομο έχει νοσήσει χρειάζεται να κάνει το εμβόλιο; 

«Ναι, υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται διότι τα δεδομένα μας, οι γνώσεις μας για τη διάρκεια της ανοσίας, είναι ελλιπή και σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα ο εμβολιασμός προσφέρει επιπρόσθετη προστασία. Επομένως, ένα άτομο το οποίο έχει νοσήσει, δεν πρέπει να θεωρείται ότι δεν είναι πλέον επίνοσο και καλό είναι να εμβολιαστεί».

-Εάν κάποιος έχει βγει θετικός στο τεστ αντισωμάτων θα κάνει το εμβόλιο;

«Το τεστ των αντισωμάτων δεν προσφέρει κάτι, δηλαδή το να ελέγξει κάνεις τα αντισώματα, διότι έχουν ένα χρόνο ζωής που μπορεί να είναι  βραχύς και άρα η ανίχνευσή τους δεν δίνει δηλαδή το πιστοποιητικό ότι το άτομο αυτό είναι  άνοσο, όπως είπα και προηγουμένως. Στο θέμα της ανοσίας έχουμε να μάθουμε πολλά με τη μελέτη και την εξέλιξη και των δεδομένων από όλες τις χώρες».

Η μετάλλαξη του ιού επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

«Ο ιός του κορωνοϊού, είναι  ένας ιός μεγάλος, έχει 3.000 βάσεις, επομένως είναι ένας ιός που οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν, δεν είναι  κάτι το ασύνηθες. Παρακολουθούνται όλες οι μεταλλάξεις. Δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες και από την Αγγλία και από άλλα Κράτη που μελετούν, που έχει πάει ο ιός, να είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε καν και αν ισχύει αυτή η ιδιότητα που του αποδίδουν, περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Πάντα υπάρχει μία παρακολούθηση. Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το θέμα του εμβολιασμού.

Εκείνο όμως που υπάρχει σαν γνώση, είναι ότι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των νέων εμβολίων, είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως στις γενετικές αυτές μεταλλάξεις».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι η «Επιστήμη μάς έκανε ένα πολύτιμο δώρο: το εμβόλιο. Οφείλουμε, λοιπόν, κι εμείς να το σεβαστούμε και να δείξουμε και υπομονή και χαρά που μας δόθηκε».

Επίσης επεσήμανε ότι δεν τελειώνει το πρόβλημα με τον εμβολιασμό: «Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, αλλά προσοχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.