Υγεία

Ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρά: Η μη ισορροπημένη πρόσληψή τους συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων

Νέα μελέτη εστιάζει στην πρόσληψη των ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρών στη διατροφή μας.

Η κατανάλωση αρκετών υγιεινών λιπαρών είναι εξαιρετική για την υγεία του εγκεφάλου και της ς, ωστόσο μία νέα μελέτη έρχεται να μας δώσει ακόμη περισσότερα στοιχεία για την προσθήκη τους – ιδιαίτερα των ωμέγα 6 και ωμέγα 3 – στη διατροφή μας.

«Διαπιστώσαμε ότι μια υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω εμφάνισης χρόνιων παθήσεων», δήλωσε ο Yuchen Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Απριλίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, σε δελτίο τύπου. Ο Zhang είναι διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Οι με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα – 3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται φυσικά σε τροφές, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών – ειδικά σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο και οι – καθώς και ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, οι σπόροι chia και σε συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο.

Τα τρία κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, ή EPA, και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ, γνωστό ως DHA, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το σώμα πρέπει να λαμβάνει και τα τρία από τις τροφές και τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των πνευμόνων, του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος.

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα

Τα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το καλαμπόκι και την σόγια – καθώς και τα έλαια και τα συντηρητικά που παράγονται από αυτά τα τρόφιμα, είπαν οι συγγραφείς. Το λινολεϊκό οξύ είναι το πιο κοινό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά σε μία τυπική δυτική δίαιτα – 20:1 ή ακόμη υψηλότερη, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 1:1 κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης — συμβάλλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων διαταραχών», είπε ο Zhang.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Ο Zhang και οι άλλοι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της αναλογίας ωμέγα-3/ωμέγα-6 στο πλάσμα του αίματος -ένα πιο αντικειμενικό μέτρο- και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και συγκεκριμένα από καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο, τις δύο κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 85.425 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε μία μελέτη της UK Biobank, η οποία παρακολούθησε τα αποτελέσματα υγείας περισσοτέρων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων μεταξύ 40 και 69 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες, των οποίων τα δείγματα πλάσματος συλλέχθηκαν μεταξύ 2007 και 2010, είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου του εάν έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Μετά από σχεδόν 13 χρόνια παρακολούθησης, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με τις υψηλότερες αναλογίες ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 31% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Εξεταζόμενα μεμονωμένα, τόσο τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 όσο και ωμέγα-3 συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, οι προστατευτικές επιδράσεις των ωμέγα-3 ήταν μεγαλύτερες, εξηγώντας πιθανώς «γιατί η υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 συνδέεται με βλάβες», διευκρίνισαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Source

Related Posts