Για «εθνική κάλπη» μπροστά στην οποία δεν χωρά το «λάθος» της αδιαφορίας μιλάει στην τελική ευθεία για την 9η Ιουνίου η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια. Περιγράφει τις προτεραιότητές της, εφόσον εκλεγεί, και τα «εφόδια» από την κοινοβουλευτική διαδρομή της. «Θέλω να παλέψω για την πραγματική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς» τονίζει.

Τι κλίμα εισπράττετε από τους πολίτες; Διαπιστώνετε αδιαφορία για την ευρωκάλπη ή, όπως έχει προκύψει δημοσκοπικά, μια τάση διαμαρτυρίας;

Στην περιοδεία μου, κατά την οποία επισκέφθηκα μεταξύ άλλων Κομοτηνή, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τρίπολη, Κορώνη, Πύλο, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ζάκυνθο, Πόρο, Κρήτη και Καλαμάτα, εισέπραξα ένα πολύ θερμό κλίμα από τον κόσμο. Οι πολίτες έρχονταν να μου μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί, να μου εκφράσουν την αγάπη, αλλά και τα παράπονά τους για κάποια μέτρα ή για κάποιες παραλείψεις. Σίγουρα, βέβαια, διαπιστώνω και εγώ ότι δεν υπάρχει η ίδια ζέση που υπάρχει στις εθνικές εκλογές. Ομως, αυτό είναι μεγάλο λάθος! Αφενός, επειδή στην Ευρώπη λαμβάνονται καίριες αποφάσεις για τη χώρα μας, αφετέρου, επειδή οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, που κρίνει ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην ΕΕ. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να συμμετέχουμε όλοι σε αυτές και να δώσουμε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσει να ακούγεται η ισχυρή φωνή μας στην Ευρώπη.

Ποια ατζέντα θέλετε να αναδείξετε, εφόσον εκλεγείτε;

Αν και είναι πολλά εκείνα τα οποία θα με ενδιέφερε να βελτιώσω, θα εστιάσω στα εξής:

Πρώτον, θέλω να παλέψω για την ισχυροποίηση της γυναίκας στην Ευρώπη και την πραγματική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς.

Δεύτερον, με ενδιαφέρει ειλικρινά να ασχοληθώ με το μείζον θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, το οποίο μέρα με τη μέρα παίρνει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις.

Τρίτον, θα ήθελα να ασχοληθώ με την αναστροφή του brain drain, που μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα κρατήσουν τη νέα γενιά, που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, στην Ελλάδα.

Τέταρτον, ως πρώην αθλήτρια, δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ ενεργά με την ενίσχυση και τη διάδοση του αθλητισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, επιθυμία μου είναι να συμβάλω ενεργά και σε δράσεις σχετικά με την οδική μας ασφάλεια, που προϋποθέτει την αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας, αλλά και με τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, καθώς η κλιματική αλλαγή δεν «αστειεύεται».

Η εμπειρία σας από το ελληνικό Κοινοβούλιο σας έδωσε εφόδια – και ποια – για αυτό το επόμενο βήμα;

Αδιαμφισβήτητα η κοινοβουλευτική μου θητεία μού έδωσε σημαντικά εφόδια. Καθώς ως βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, υπήρξα ιδιαίτερα δραστήρια, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μιλώντας δεκάδες φορές, τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής, όσο και στις Επιτροπές, πραγματοποιώντας συναντήσεις με πολυάριθμους φορείς κ.ο.κ., είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, έχω ένα σημαντικό πλεονέκτημα τριβής με τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων, πράγμα που πιστεύω ότι αποτελεί μια πολύ καλή «αφετηρία» για το Ευρωκοινοβούλιο.

Related Posts