Κόσμος

Χάνουν έδαφος στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί που πιέζουν για όπλα την Ουάσιγκτον

Εντός επέλεξε να παραμείνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας την ακύρωση προγραμματισμένων επισκέψεών του στο εξωτερικό και ζητώντας την κατανόηση των εταίρων του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιχειρούν την ίδια ώρα να πείσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να άρει την απαγόρευσή της για χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής στο εσωτερικό της Ρωσίας με το επιχείρημα ότι αυτή η πολιτική τούς κρατά δεμένα τα χέρια.

Από το Κίεβο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε επιπλέον 2 δισ. δολάρια στρατιωτικής χρηματοδότησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστήριξη που, όπως τόνισε, έρχεται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

Ομάδα ουκρανών βουλευτών βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να ζητήσει βοήθεια από το Κογκρέσο, όπως έγραψε το Politico, ώστε η ουκρανική πολεμική προσπάθεια να μην περιορίζεται σε πλήγματα ρωσικών στρατιωτικών αποθηκών από τα σύνορα.

Δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στη μεθόριο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας σε μια επίθεση που οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών περίμεναν εδώ και μήνες. Για εβδομάδες οι Ουκρανοί, όπως επισημαίνουν παρατηρητές, τους παρακολουθούσαν να συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα, χωρίς να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όπλα που τους προμήθευσαν οι ΗΠΑ και να πραγματοποιήσουν ίσως προληπτικό χτύπημα λόγω της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αποστολή των όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία το να μη χρησιμοποιηθούν για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Οι Ρώσοι συντρίβουν τις «πεινασμένες για εξοπλισμό» ουκρανικές μονάδες που υποχωρούν καθώς ανασυντάσσονται, μεταδίδουν διεθνή Μέσα.

Νέες ημερομηνίες

Σε αυτό το σκληρό φόντο, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να οριστούν νέες ημερομηνίες για τις προγραμματισμένες επισκέψεις του σε Ισπανία και Πορτογαλία. Μεταξύ άλλων πηγαίνει πιο μακριά η διμερής συμφωνία ασφαλείας που επρόκειτο να υπογράψει με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στον απόηχο κοινής διακήρυξης του ΝΑΤΟ, τον περασμένο χρόνο.

Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Κίεβο, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος μεταξύ της ανακοίνωσης των πακέτων βοήθειας και της πραγματικής παρουσίας των όπλων στην πρώτη γραμμή και υπογράμμισε την ανάγκη να επισπευθούν σημαντικά οι παραδόσεις.

Ακόμα τρία χωριά

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι πήρε υπό τον έλεγχό της τρεις ακόμα οικισμούς, δύο εκ των οποίων στο βορειοανατολικό μέτωπο, όπως επίσης ότι ανακατέλαβε το Ρομπότινε στα νότια, το οποίο έχει καταστραφεί πλήρως, μια κοινότητα-σύμβολο ως μία από τις λίγες ουκρανικές κατακτήσεις κατά την αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023. Οι Ουκρανοί διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για το Ρομπότινε όπου βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Ζελένσκι για να στηρίξει τα στρατεύματα.

Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές, είπε ότι το έργο του στρατού «προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο» που εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο. «Οσο πιο αποτελεσματικά εργάζεστε στην πρώτη γραμμή τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά» είπε ο Πούτιν στους στρατηγούς.

Σφίγγει ο κλοιός

Και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της ουκρανικής μεθοριακής πόλη του Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη μία ημέρα πριν ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν «σε πιο πλεονεκτικές θέσεις» σε δύο περιοχές της περιφέρειας αυτής, καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω τους.

Η ασφυκτική πίεση από τις δυνάμεις της Μόσχας στην περιοχή όπου βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μεταφράζεται από τους Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές ως προσπάθεια να δημιουργηθεί μια λεγόμενη ουδέτερη ζώνη, ούτως ώστε να προστατευθεί η ρωσική γειτονική περιοχή του Μπέλγκοροντ από ουκρανικούς βομβαρδισμούς και επιδρομές.

Η Ουκρανία απομάκρυνε «περίπου 8.000 ανθρώπους» από την περιοχή του Χαρκόβου από τις 10 Μαΐου, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική χερσαία επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα οι Ουκρανοί αναφέρουν απώλειες μεταξύ αμάχων στη Χερσώνα.

Related Posts