Ενα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 κατέπεσε χθες το πρωί φλεγόμενο και συνετρίβη στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αμέσως μετά η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι επλήγη από δύο πυραύλους (πιθανώς βρετανικής ή αμερικανικής κατασκευής) οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας σημείωσε πως οι επιβαίνοντες, συνολικά 74, είναι νεκροί, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από τον στρατό. Η ρωσική πλευρά ανέφερε,συγκεκριμένα ότι στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονταν 6 μέλη πληρώματος και 3 στρατιώτες-φρουροί, όλοι Ρώσοι, καθώς και 65 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι μεταφέρονταν σε προκαθορισμένο σημείο για ανταλλαγή με αντίστοιχους Ρώσους, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας (μια από τις πολλές) που είχε συναφθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Μόσχα κατήγγειλε το Κίεβο πως κατέρριψε σκοπίμως το αεροσκάφος – προσθέτοντας ότι το ακολουθούσε ένα ακόμη ίδιου τύπου, που μετέφερε άλλους 80 ουκρανούς αιχμαλώτους προς το σημείο της ανταλλαγής, το οποίο όμως κατάφερε να κάνει αναστροφή και να επιστρέψει με ασφάλεια. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εγκληματική» και «βάρβαρη τρομοκρατική» πράξη, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ), προκειμένου να εξετάσει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να καλέσει το Κίεβο να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Δεν διέψευσαν

οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (GUR) απάντησαν ύστερα από μερικές ώρες, χωρίς μεν να διαψεύσουν πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τον στρατό της χώρας, επιρρίπτοντας όμως την ευθύνη για όσα συνέβησαν στη Μόσχα. Οπως τόνισαν, δεν διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία αναφορικά με το ποιοι επέβαιναν σε αυτό, ενώ πρόσθεσαν πως σε καμία περίπτωση δεν τους είχε ζητηθεί να εγγυηθούν ασφαλή πτήση, όπως είχε συμβεί επανειλημμένως ύστερα από αμοιβαία συνεννόηση σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις.

«Σήμερα επρόκειτο να γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε» σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο Telegram – ενώ αφηνόταν ανοιχτό το σενάριο μεταφοράς οπλισμού (αρχικά έγινε λόγος για συστήματα S-300, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες) από το καταρριφθέν αεροσκάφος. «Θα μπορούσε να αποτελεί μια προσχεδιασμένη επιχείρηση με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και την αποδυνάμωση της διεθνούς στήριξης προς τη χώρα μας» προσθέτει η ανάρτηση, παραπέμποντας σε σενάριο προβοκάτσιας.

Related Posts