Ελλάδα

Το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα των ακτών είναι οι συστηματικές αμμοληψίες

Μπορεί στους πολλούς η αφαίρεση μερικών… κόκκων άμμου από μία παραλία να φαντάζει άνευ ουσίας, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται κατηγορηματικοί: Είναι ζωτικής σημασίας να μην αφαιρείται το παραμικρό. Η άμμος και οι πέτρες, εξηγούν, βοηθούν στην προστασία από τη διάβρωση των ακτών, ενώ λειτουργούν ως κυματοθραύστες για την προστασία της από τις πλημμύρες. Η ανθρωπογενής παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, τονίζουν, αφού όταν το ευρύτερο οικοσύστημα διαταράσσεται απειλείται άμεσα η πανίδα της περιοχής.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παπαθεοδώρου επισημαίνει πως το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα των ακτών είναι οι συστηματικές αμμοληψίες. «Η ακτή είναι ένα πολύ ευαίσθητο περιβάλλον, είναι το όριο μεταξύ θάλασσας και ξηράς και είναι πάρα πολύ ευμετάβλητο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα διάβρωσης. Το να κάνουμε αμμοληψίες είναι απαράδεκτο έτσι κι αλλιώς, δηλαδή δεν βοηθάμε σε τίποτα και δημιουργούμε τεράστια ζητήματα που απαιτούν αιώνες για να αποκατασταθούν», εξηγεί και προσθέτει: «Ακόμα και στα ποτάμια που κάνουμε συστηματικά και “θεσμικά” αμμοληψίες, ουσιαστικά αποστερούμε υλικό το οποίο εντέλει θα κατέληγε στις ακτές. Αρα, χαλάμε τη δίαιτα των ακτών και ουσιαστικά επιτείνουμε τη διάβρωσή τους. Συνέπεια των παραπάνω είναι να παρουσιάζονται νέα προβλήματα στην παράκτια βιοποικιλότητα».

Πρώτη ύλη για το κατασκευαστικό «boom».Το ζήτημα, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν μένει μόνο στα «σουβενίρ», καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια προσφορά σε άμμο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι στατιστικές δείχνουν πως παγκοσμίως χρησιμοποιούμε 50 δισ. τόνους άμμου κάθε χρόνο – υπερδιπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με αυτό που παράγεται από κάθε ποτάμι στον κόσμο την ίδια περίοδο. Αυτό ισοδυναμεί με 18 κιλά άμμου ανά άτομο την ημέρα ή ένας τοίχος 27×27 μέτρων χτισμένος γύρω από τον… πλανήτη.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η άμμος είναι το βασικό συστατικό που καθιστά δυνατή τη σύγχρονη ζωή και λόγω της αλόγιστης χρήσης αρχίζει να εξαντλείται.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο αριθμός και το μέγεθος των πόλεων έχει σημειώσει μια έκρηξη τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Freedonia Group, η ζήτηση για οικοδομικά αδρανή έχει ξεπεράσει τους 52 δισ. τόνους, ενώ εκτιμάται ότι το μερίδιο της άμμου στην παγκόσμια οικονομία φτάνει τα 70 δισ. δολάρια ετησίως.

Την ίδια ώρα, πάνω από το 90% των παραλιών του κόσμου έχουν συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 40 μέτρα από το 2008, δηλαδή μέσα σε μόλις 16 χρόνια, και πολλές δημοφιλείς ακτές που εξαφανίζονται αναπληρώνουν τη χαμένη άμμο με… εισαγωγές.

Η μαύρη αγορά της Ινδίας. Στην Ινδία, μάλιστα, η άμμος έχει καταστεί τόσο περιζήτητη που την εμπορία της έχει αναλάβει το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο παρανόμως την παίρνει και εν συνεχεία την πουλά στη μαύρη αγορά. Η Sand Mafia, εκτιμάται ότι απασχολεί περί τα 75.000 άτομα στην κλοπή και διακίνηση της άμμου, κυρίως από τις όχθες ποταμών, ενώ δύτες που δουλεύουν έως και 12 ώρες ημερησίως αμείβονται με μόλις 15 δολάρια ανά φορτίο πλοίου.

Related Posts