Για την επόμενη μέρα του πολέμου στη Γάζα και αφού έχει συντριβεί η Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι η χώρα του θα αναλάβει πλήρως την ασφάλεια της Λωρίδας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποφέρουν.

Ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «θα συνεχίσει να κρατά τη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και μετά τον πόλεμο, επειδή το εβραϊκό κράτος δεν θα βασίζεται σε διεθνείς δυνάμεις» όσον αφορά την παροχή ασφάλειας ενώ στα μέτρα που θα εφαρμοστούν περιλαμβάνεται η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση.

Για τον πρώην αξιωματούχο, όμως των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού Avi Melamed, μια τέτοια εξέλιξη ίσως να μην είναι και τόσο πιθανή.

Μιλώντας στο ρωσικό Sputnik ο Avi Melamed, ο οποίος σήμερα είναι στέλεχος στο Ινστιτούτου Αιζενχάουερ, τονίζει ότι «αυτό που μπορεί να δούμε [στη Γάζα] είναι κάποιου είδους περιφερειακό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Ισραηλινός ειδικός.

«Θα υποθέσω ότι το Ισραήλ θα φροντίσει για αυτό το κομμάτι της διατήρησης της ασφάλειας, γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αυτά περιλαμβάνουν την αποκατάσταση και τον επανεποικισμό των πολιτών της Γάζας πίσω στα σπίτια τους ή την εξεύρεση λύσεων για αυτούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους επειδή έχουν κατεδαφιστεί, καθώς και να παρέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες και όλα αυτά», είπε ο Μελαμέντ.

Υποθέτει ότι το Ισραήλ θα επικεντρωθεί σε «όλο το ζήτημα της ασφάλειας», με τον Ισραηλινό Στρατό να συνεχίζει «να μειώνει τις στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και να διασφαλίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να ανασυνταχθούν και να ανοικοδομήσουν την υποδομή».

Άμαχοι: Δεν είναι μόνο ευθύνη του Ισραήλ

Η φροντίδα των αμάχων για τον Ισραηλινό εμπειρογνώμονα δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο του Ισραήλ, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί περιφερειακά και διεθνώς.

Τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας πρέπει να αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη Χαμάς από το να συνεχίσει να είναι «ένας παίκτης που θα μπορούσε να υπαγορεύει την ατζέντα της στην περιοχή καθώς και σε σχέση με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Σύμφωνα με τον Μελαμέντ, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να πάρουν τέτοια μέτρα ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα μάθουν κακό οι άμαχοι.

Τόνισε ότι η ελαχιστοποίηση «της ζημίας και της απειλής για τους αμάχους σε αυτή την κατάσταση» είναι ένα σημαντικό πράγμα, το οποίο θα είναι «μία πτυχή της σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και του πληθυσμού της Γάζας στο πλαίσιο της εκτίμσης της ασφαλείας».

Αναφερόμενος στα βήματα για την αντιμετώπιση της Χαμάς, ο Μελαμέντ είπε ότι «πρέπει να γίνει με διαφορετικούς τρόπους μέσω της άσκησης στρατιωτικής πίεσης, καθώς και της ασφυξίας των οικονομικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της καταδίωξης των μαχητών και των διοικητών της ομάδας με πολλούς άλλους τρόπους».

«Θα πρέπει να υπάρξει, όπως είπα προηγουμένως, ένα διεθνές και περιφερειακό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Και ως μέρος αυτού, θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ αποφασιστική, δυναμική δράση για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει για να γίνει και πάλι σημαντικός», κατέληξε ο Melamed.

Related Posts