Εκτιμάται πως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από κάποια μορφή ημικρανίας. Οι ασθενείς, δε, που ζουν με αυτόν τον πόνο τον περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα, καθώς τους αναγκάζει εκείνες τις ατελείωτες ώρες να ζουν απομονωμένοι στο σκοτάδι. Το φως, οι μυρωδιές, οι ήχοι… είναι, όπως οι ίδιοι περιγράφουν,  «αβάσταχτοι».  Ομως,  εάν υπήρχε ένας τρόπος για να προβλέψει κανείς πόσο σύντομα θα βιώσει την επόμενη κρίση, θα μπορούσε πιθανώς και να την αποφύγει ή έστω να μειώσει κατά πολύ το βάσανό της.

Νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, προσπάθησε να ρίξει φως στο νευραλγικό αυτό πεδίο της πρόληψης, βάζοντας στο μικροσκόπιο συνολικά 477 συμμετέχοντες 7 έως 84 ετών. Μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό τους, όλοι τους  κλήθηκαν να βαθμολογούν  τη διάθεση, την ενέργεια, το άγχος και τους πονοκεφάλους τους τέσσερις φορές καθημερινά για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Ολοι βαθμολόγησαν, επίσης, την ποιότητα του ύπνου τους μία φορά ημερησίως ενώ παράλληλα φορούσαν ειδικό μόνιτορ που κατέγραφε, 24 ώρες το 24ωρο, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο και τη  σωματική δραστηριότητά τους.

Τα αποτελέσματα, όταν συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν τα σχετικά δεδομένα, ήταν αποκαλυπτικά σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες που πιθανώς να προειδοποιούν πως η επόμενη κρίση ημικρανίας… απέχει μόλις μερικές ώρες.  Αναλυτικότερα, όσοι  ανέφεραν «φτωχή» ποιότητα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο 22% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κρίση πονοκεφάλου το επόμενο πρωί. Ομοίως, η μείωση των συνηθισμένων επιπέδων ενέργειας την προηγούμενη ημέρα συσχετίστηκε με 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλου το επόμενο πρωί.

Από την άλλη, όμως, μεγαλύτερα μέσα επίπεδα άγχους και σημαντικά υψηλότερη ενέργεια από τη συνηθισμένη κατά την προηγούμενη ημέρα συσχετίστηκαν με 17% αυξημένη πιθανότητα πονοκεφάλου κατά τη διάρκεια του απογεύματος ή το βράδυ της επομένης. Εντούτοις είναι αξιοσημείωτο πως οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση μεταξύ των πονοκεφάλων και της αγχώδους ή καταθλιπτικής διάθεσης.

«Τα διαφορετικά αυτά μοτίβα των παραγόντων που προβλέπουν τους πρωινούς πονοκεφάλους αλλά και εκείνους που εκδηλώνονται τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες της επόμενης ημέρας αναδεικνύουν τον ρόλο των κιρκαδιανών ρυθμών στον πονοκέφαλο», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου η Dr. Kathleen R. Merikangas, ερευνήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ και μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης. «Τα ευρήματα μπορεί να μας δώσουν πληροφορίες για τις διαδικασίες που διέπουν τις ημικρανίες και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη θεραπεία και την πρόληψή τους», πρόσθεσε.

Ο Dr. Tarannum M. Lateef, παιδονευρολόγος στο Εθνικό Παιδιατρικό Σύστημα Υγείας, στην Ουάσιγκτον, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην ίδια μελέτη, τονίζει από την πλευρά του πως «η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών στον ύπνο ως προγνωστικού παράγοντα των κρίσεων πονοκεφάλου». Και συμπληρώνει: «Η χρήση εφαρμογών που παρακολουθούν τον ύπνο και άλλες καταστάσεις υγείας, συμπεριφοράς και συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείριση της ημικρανίας».

Κρίσεις διάρκειας ωρών αλλά και ημερών

Στην  ημικρανία, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, ο παλλόμενος πόνος συνήθως περιορίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ακραία ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως ημέρες και ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων.

«Για ορισμένους ανθρώπους, ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα γνωστό ως αύρα εμφανίζεται πριν ή μαζί με τον πόνο. Η αύρα μπορεί να περιλαμβάνει οπτικές διαταραχές, όπως αναλαμπές φωτός ή τυφλά σημεία, ή άλλες διαταραχές, όπως μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή σε ένα χέρι ή πόδι και δυσκολία στην ομιλία».

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί της Κλινικής των ΗΠΑ, συστήνουν σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες να απευθυνθούν στον γιατρό τους, καθώς  συχνά δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται. «Εάν έχετε τακτικά σημεία και συμπτώματα ημικρανίας, κρατήστε αρχείο των κρίσεων και του τρόπου αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τους πονοκεφάλους σας», τονίζουν. Αλλωστε σήμερα, εκτός από τα κοινά παυσίπονα, υπάρχουν ειδικά φάρμακα για να αποτρέπουν την εκδήλωση της κρίσης ή για να προσφέρουν όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο.

Related Posts