Καρίμ Χαν

Ο Καρίμ Χαν είναι βρετανός νομικός και προτάθηκε ως υποψήφιος από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να αναλάβει τον ρόλο του εισαγγελέα στο ΔΠΔ, σε μια εννιαετή θητεία που ξεκίνησε το 2021. Στη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του, υπηρέτησε σε διακεκριμένες θέσεις, μεταξύ αυτών και ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Εθνη. Υπερασπίστηκε κορυφαίους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, και του τότε αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Κένυας, ο οποίος κατηγορήθηκε για μετεκλογική βία. Στο πλαίσιο της θητείας του στο ΔΠΔ, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόεδρος του κόμματος Λικούντ του Ισραήλ, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας. Η συμμαχία στον κυβερνητικό συνασπισμό με ακροδεξιά κόμματα θεωρείται ότι συνέβαλε στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ερευνα για διαφθορά και μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της προσπάθειάς του να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ έχουν πλήξει σημαντικά την ηγεσία του. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εστιάσει στην εξάλειψη της Χαμάς, ενώ Αμερικανοί και άλλοι σύμμαχοί της ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Γιαχία Σινουάρ

Ο σημερινός παλαιστίνιος ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα είναι ο άνθρωπος που το Ισραήλ θεωρεί ότι φέρει το κύριο βάρος της ευθύνης για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τουλάχιστον 1.200 θύματα. Ανέλαβε τη σκυτάλη από τον Ισμαήλ Χανίγια το 2017 και είναι από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της οργάνωσης. Ενώ ήταν φυλακισμένος στο Ισραήλ πριν από αρκετές δεκαετίες έχοντας καταδικαστεί για πολλαπλές δολοφονίες, κατάφερε μόνος του να μάθει εβραϊκά. Σήμερα, οι προσπάθειες του Ισραήλ επικεντρώνονται στην εξάλειψή του και στην καταστροφή της Χαμάς.

Related Posts