Απόλυτη ανατροπή έγινε στις εκλογές στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 172 έως 192 έδρες, το Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 150 έως 170 έδρες και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 132 έως 152 έδρες.

Πηγή: Ipsos Talan

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δείχνουν ότι το 59,71% του εκλογικού σώματος έχει ψηφίσει στις εκλογικές περιφέρειες όπου διεξάγεται δεύτερος γύρος, ενώ η συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 67%.

Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

22:45 Μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι – Οι διαδηλωτές φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα

«Όλοι μισούν τους φασίστες» φωνάζουν οι διαδηλωτές στο Παρίσι μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:38 Ανατροπή επετεύχθη – Και τώρα τι και με ποιους;

Αφού έχασε με περισσότερες από πέντε μονάδες από τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία (33,32% έναντι 27,99%), η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη στον δεύτερο γύρο, πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή.

Και αυτό, γιατί οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκαναν για μία ακόμη φορά το «θαύμα» τους, καθώς αφενός ενώθηκαν μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο ξανά και, αφετέρου, σημείωσαν και πάλι μία ιστορική συμμετοχή στις κάλπες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:35 Τα μηνύματα των ποδοσφαιριστών της Γαλλίας για τις γαλλικές εκλογές

Κουντέ, Τσουαμενί και Ντεμπελέ ήταν μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τις γαλλικές εκλογές μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:31 «Η κατάσταση του Μακρόν είναι αβάσταχτη» λέει η Μαρίν Λεπέν – «Καθυστέρησε η νίκη μας»

Η ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δήλωσε ότι η «κατάσταση του Μακρόν είναι αβάσταχτη».

Η ίδια είπε ότι βλέπει «τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα» και ότι η νίκη του Εθνικού Συναγερμού «απλώς καθυστέρησε».

22:21 Ο Γάλλος πρωθυπουργός λέει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Μακρόν το πρωί της Δευτέρας

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το πρωί της Δευτέρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:15 Οι έδρες του Λαϊκού Μετώπου – Πώς κατανέμονται μέχρι τώρα

Σύμφωνα με την πρώτη κατανομή ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 68 – 74 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 63 – 69 έδρες, οι Οικολόγοι 32-36 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας 10 – 12 έδρες.

22:13 Μαρίν Τοντελιέ: «Απόψε, η κοινωνική δικαιοσύνη νίκησε»

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ δήλωσε ότι: «Απόψε, η κοινωνική δικαιοσύνη κέρδισε. Απόψε, κέρδισε η περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Απόψε, κέρδισε ο λαός. Και μόλις τώρα ξεκίνησε!».

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:04 Ραφαέλ Γκλικσμάν: «Πρέπει τώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα»

Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

22:01 Πανηγυρισμοί για τη νίκη της Αριστεράς – Σε επιφυλακή η αστυνομία

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:58 Σύνεση ζητάει ο Μακρόν – Η πρώτη αντίδρασή του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

21:54 Εκλέγεται βουλευτής ο Φρανσουά Ολάντ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ εκλέγεται βουλευτής στην Κορέζ (την πρώτη εκλογική περιφέρεια) με 43,3%.

Πηγή: France 24

21:48 Συμβολική εικόνα – Στα σκουπίδια ψηφοδέλτια του Εθνικού Συναγερμού σε εκλογικό κέντρο στη Γαλλία

Πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι που καταψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό σε εκλογικό κέντρο στη Γαλλία, με τη φωτογραφία με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της Μαρίν Λεπέν που κατέληξαν στα σκουπίδια να κάνει τον γύρο των social media.

21:43 Μπαρντελά: Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Απογοητευμένος ο Ζορντάν Μπαρντελα.

21:35 Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της νέας σελίδας στην ιστορία μας, λέει ο Ολιβιέ Φορ

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι: «Σήμερα το βράδυ, η Γαλλία είπε όχι στον Εθνικό Συναγερμό να έρθει στην εξουσία», δήλωσε.

Ο ίδιος, όπως νωρίτερα και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι είναι αντίθετος με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Αριστεράς και του μπλοκ του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της νέας σελίδας στην ιστορία μας». Κατά την άποψή του, τα αριστερά κόμματα σκοπεύουν να κυβερνήσουν και να εφαρμόσουν το κοινό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Απόψε έχουμε μια σχετική πλειοψηφία, γι’ αυτό ζητώ από αυτούς που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να ανακοινώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους».

21:30 Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe

21:25 Μελανσόν: «Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση»

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα exit polls.

Διαβάστε περισσότερα για τις πρώτες δηλώσεις Μελανσόν εδώ

21:20 Πώς κατανέμονται οι έδρες των κομμάτων σύμφωνα με την BFMTV

Πηγή: BFMTV

21:14 Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των exit polls από το MEGA

21:10 Πανηγυρικές δηλώσεις κάνει ο Μελανσόν – Οι εκλογές αποτελούν «τεράστια ανακούφιση για την πλειοψηφία του λαού», απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού

21:05 Έγινε η ανατροπή, πρώτη η Αριστερά – Δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Απόλυτη ανατροπή στα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 172 έως 192 έδρες, το Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 150 έως 170 έδρες και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 132 έως 152 έδρες.

Related Posts