Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται το πόρισμα καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τα αίτια της φονικής έκρηξης στα Τέμπη, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης στην κυριακάτικη έκδοση του Βήματος.

Την ίδια ώρα νέα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν νομικούς και τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και τις δικαστικές αρχές.

Το πρώτο από αυτά αφορά την ανίχνευση ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Το ξυλόλιο αρχικά συνδέθηκε με το «λιώσιμο» – από τις υψηλές θερμοκρασίες – των βαφών των βαγονιών και των υλικών για εξαφάνιση των γκράφιτι.

Με τους πραγματογνώμονες να ανταπαντούν ότι: α) δεν έχει παρατηρηθεί αφενός αλλοίωση της βαφής των συρμών και κυρίως ότι β) το ξυλόλιο βρέθηκε σε 3-4 σημεία, όπου δεν υπήρχε κοντά κανένα βαγόνι, επαναφέροντας το ερώτημα αν το ξυλόλιο προέρχεται από ενδεχόμενη παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Την ίδια ώρα ζητείται να επιταχυνθούν οι έρευνες του Γενικού Χημείου του Κράτους για τυχόν ανίχνευση ουσιών σε μεγάλους όγκους χωμάτων που μεταφέρθηκαν άρον-άρον σε ιδιωτικό χώρο, στο πλαίσιο της εκχέρσωσης του χώρου για την οποία διεξάγεται ήδη δικαστική έρευνα.

Επίσπευση των ερευνών ζητά ο Κασσελάκης

Την επίσπευση όλων των σχετικών ερευνών και τεχνικών διαδικασιών, ώστε να υπάρξει άμεσα μία έγκυρη απάντηση για το αν μετέφερε παράνομα εύφλεκτα υλικά η εμπορική αμαξοστοιχία στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης, επικαλούμενος την αναφορά του ΒΗΜΑτοδότη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης να απαντηθεί αν «ανιχνεύθηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν παράνομα όγκοι χώματος αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών».

Τονίζει δε ότι «ο ελληνικός λαός δε θα πάει για μία ακόμη φορά στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια».

tovima.gr 

Related Posts