Τέλος τα «ταμπελάκια» της μόνιμης μείωσης τιμής 5% στα ράφια των σουπερμάρκετ. Πρόκειται για την παρέμβαση που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις οι οποίες σε εθελοντική βάση μπορούσαν να μειώνουν τις τιμές των προιόντων τους, με την υποχρέωση να διατηρούν τη μείωση αυτή για ένα εξάμηνο. Ο αριθμός των προϊόντων που έφεραν ταμπελάκι με έκπτωση 5% ξεπέρασε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις 2.000. Ωστόσο, και μετά την υιοθέτηση από την 1η Μαρτίου 2024 της νέας δέσμης μέτρων για τη μείωση των τιμών, η συνέχιση του μέτρου αυτού δεν έχει πλέον καμία σημασία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.

Οπως λένε μάλιστα, δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές ανατιμήσεις, καθώς όσοι προμηθευτές το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απαγόρευση προσφορών και προωθητικών ενεργειών για το επόμενο τρίμηνο, με βάση τα νέα μέτρα.

Ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τον πληθωρισμό τον μήνα Μάιο 2024 δήλωσε ότι επιβεβαιώνει, και μάλιστα με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι τα μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού που έλαβε και εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήηδη να αποδίδουν σταδιακά. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας κατέγραψε μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη πτώση από το 3,2% του Απριλίου στο 2,3% του Μαΐου. Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Πτώση καταγράφει και ο πληθωρισμός τροφίμων, ο οποίος αφορά άμεσα τα νοικοκυριά.

Οπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ελλάδα μειώνεται από το 4,8% στο 2,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, από τον Ιούλιο του 2021. «Με μια σειρά μέτρων διαρθρωτικού και ελεγκτικού χαρακτήρα – που δεν έχει λάβει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη – περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες της ακρίβειας» είπε ο υπουργός.

Related Posts