Πολιτικά

Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη – Δείτε live τη συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Eξεταστικής Eπιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας τη για συγκάλυψη και σχολιάζοντας αρνητικά την επιλογή Μητσοτάκη να απουσιάζει από τη συζήτηση.

«Μνημείο συγκάλυψης», «ομολογία ενοχής», «προσβλητικό και ντροπιαστικό πόρισμα», «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», «προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σφυροκοπούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την πλειοψηφίας να υπεραμύνεται του πορίσματος που αποδίδει το δυστύχημα στο «ανθρώπινο λάθος».

Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με τις ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων, θα παρέμβουν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί θελήσουν. Κάτι που έκαναν ήδη ο Σωκράτης Φάμελλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε live

Υψηλοί τόνοι

Ειδικότερα, από την Νέα Δημοκρατία ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών λέγοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί είπε και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.

«Δεν έχουν καμία βάση οι συζητήσεις που καλλιεργούνται σκόπιμα για δήθεν άρνηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής καθώς ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών. Αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717. Όσοι εξέθρεψαν και επένδυσαν σε αυτές τις παραφιλολογίες σκοπίμως παραπλανούν» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας σε άλλο σημείο.

Σφυροκόπημα

«Σήμερα περίμενα τον πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος  μίλησε για «εξεταστική παρωδία» ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στις καταγγελίες περί συγκάλυψης ευθυνών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί ότι η γνώση για την ανυπαρξία έργων ασφαλείας ήταν διάχυτη και στον Υπουργό. Γι’ αυτό συγκαλύπτετε».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξη του συμφέροντα. Όπως είπε: « Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μεταξύ άλλων μίλησε για εξόφθαλμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου  «να μπαζωθεί η αλήθεια» για το έγκλημα στα Τέμπη. Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να παραγραφεί η ευθύνη στη συνείδηση του λαού, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, να μην υπάρξουν νέα Τέμπη, για να καταδικαστεί ο πραγματικός ένοχος που είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν κράτος, κυβέρνηση, ΕΕ, θυσιάζοντας τις ζωές του λαού.

Φάμελλος: «Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη»

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης – «Αγέλη εξουσίας» η κυβέρνηση

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για «συγκάλυψη», «αλαζονεία» αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας όπου όποτε απειλείται η καρέκλα σας μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για Εξεταστική-«παρωδία» και σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου είπε: «Ποιο ήταν το ύφος του κ. Μαρκόπουλου; Ήταν το ύφος ενός προέδρου μίας Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ενσυναίσθηση τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας; Ένα δάχτυλο να το κουνάει συνεχώς σε ποιους;».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που 5 χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε το μιμείστε» ανέφερε.

Επανερχόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα είπε πως «τη νύχτα της τραγωδίας, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι μείναμε άφωνοι. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μία ευρωπαϊκή χώρα το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές. Όταν μάλιστα μερικούς μήνες πριν ο αρμόδιος υπουργός έκανε και μαθήματα, όταν κάποιοι συνάδελφοι έλεγαν ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν στους Έλληνες θλίψη, οργή και αγανάκτηση» συνέχισε.

«Το πιο ασφαλές και πράσινο μέσο στην Ευρώπη το μετατρέψατε σε σύμβολο εθνικού πένθους και από τότε ακολουθείτε μία σταθερά προσβλητική στάση απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο ευρωπαϊσμός στον οποίο αναφερθήκαμε, έχει πάει περίπατο, όταν απειλείται η καρέκλα σας περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών, και το κράτος δικαίου και ο οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ‘όλα στο φως’. Και τι κάνει εντέλει; Σκοτάδι και συγκάλυψη. Αυτό επιχειρείτε και σε αυτή την περίπτωση».

«Σήμερα ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε και υπενθυμίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε πως «Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι στην αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Ν.Δ., χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντας σας διέξοδο διαφυγής».

«Επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας γι αυτό καταθέσαμε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα οι 57 οικογένειες αυτές δεν θα θρηνούσαν τους ανθρώπους τους» εξήγησε για να προσθέσει:

«Δεν φανταστήκαμε κανένα κατηγορητήριο. Δεν αποφασίσαμε όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Επιτροπής να ξεκινήσουμε κυνήγι μαγισσών στηριζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας».

Κουτσούμπας: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση

«Η  κυβέρνηση βγαίνει βαριά εκτεθειμένη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η στάση της ήταν ενοχική και αυτό κάτι δείχνει».

«Αυτό δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών του θυμάτων κ. Καρυστιανού», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας: « Μας κάνει εντύπωση που κάποια κόμματα δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν πορίσματα».

«Πρώτη και βασική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες των  αρμόδιων υπουργών της περιόδου 2009 – 2023».

«Η Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες παρά την προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ώστε οι προσπάθειες συγκάλυψης να μην έχουν αποτέλεσμα».

Related Posts