Συστάσεις για να αποφύγουν

χτυπήματα των Χούθι

Νέες συστάσεις προς τα πλοία εξέδωσε η EUNAVFOR Aspides για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας επισημαίνει ότι τα πλοία θα πρέπει να ακολουθούν μια εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή τουλάχιστον 150 ναυτικών μιλίων ανατολικά των σημερινών οδών κυκλοφορίας, στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd ανέφεραν ότι έχουν υιοθετήσει αυτή την πολιτική παρά την πρόσθετη απόσταση και την πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου. Η EUNAVFOR Aspides συστήνει επίσης στα πλοία να αυξομειώνουν ταχύτητα και να εφαρμόζουν τυχαίες αλλαγές πορείας για να αποφεύγουν τα drones των Χούθι. Τέλος, συστήνεται μια πιο περιοριστική πολιτική στη χρήση των συστημάτων καταγραφής πορείας (AIS) για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης θέσης. Η απενεργοποίηση των σημάτων AIS έχει ήδη υιοθετηθεί ευρέως από πλοία στην περιοχή.

Ανοδος των ναύλων

στα δεξαμενόπλοια

Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons πιστεύει ότι θα αυξηθούν κι άλλο. Στα δεξαμενόπλοια τύπου LR2 ο μέσος ναύλος υπολογίζεται από τον Clarksons στα 56.700 δολάρια ανά ημέρα, ένα άλμα 14,5% από την προηγούμενη εβδομάδα και μια αύξηση σχεδόν 40% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ στα δεξαμενόπλοια MR έφτασε τα 38.200 δολάρια ανά ημέρα και στα LR1 τα 41.300 δολάρια ανά ημέρα, ακόμη και στην περίοδο συντήρησης των διυλιστηρίων. Η ζήτηση από τα διυλιστήρια παραμένει σε ισχυρά επίπεδα και ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαταραχές της Διώρυγας του Σουέζ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές των ναύλων τους επόμενους μήνες.

Παράταση για υποτροφίες

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για το πρόγραμμα υποτροφιών της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 έλαβε νέα προθεσμία έως την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024. Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 πέντε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Master’s, πλήρους (full-time) μονοετούς ή διετούς φοίτησης και παρακολούθησης με φυσική παρουσία, σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή/και στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος του προγράμματος υποτροφιών της HELMEPA είναι η δημιουργία στελεχών με στέρεες επιστημονικές βάσεις στους τομείς Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Εκπαίδευσης, η επιβράβευση της αριστείας ή και η ενίσχυση οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών/τριών.

Related Posts