Η παχυσαρκία στις μέρες μας φαίνεται ότι είναι απότοκος του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης και βαίνει ως ένα συνεχώς επιδεινούμενο και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, ώστε πολλοί να μιλούν για «επιδημία». Η υπερβολική αύξηση όμως του σωματικού μας βάρους προκαλεί σημαντικά ιατρικά προβλήματα, τα οποία συχνά σε συνδυασμό με αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα οδηγούν τα υπέρβαρα άτομα να αναζητήσουν γρήγορους, αποτελεσματικούς και όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστους τρόπους μείωσης του σωματικού βάρους. Πλέον στις μέρες μας τείνει να γίνει μόδα η χρήση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων για αδυνάτισμα. Είναι όμως αυτό πάντοτε ασφαλές και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους ασθενείς;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από φάρμακα τα οποία είναι πλαστά και νοθευμένα και διακινούνται συνήθως μέσω του Διαδικτύου ή από μη εγκεκριμένα σημεία πώλησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, ο οποίος έχει και την ευθύνη ελέγχου της αγοράς, τα πλαστά ή αλλιώς ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι περισσότερα από το 50% των κυκλοφορούντων σκευασμάτων. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου. Πολλοί ωστόσο καταφεύγουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, καθώς τα προϊόντα διαφημίζονται συνεχώς και προωθούνται ως χαμηλού κόστους, εγγυημένης ποιότητας και αποτελεσματικά.

Συχνά πρόκειται για προϊόντα μη εγκεκριμένα από τις Αρχές, πλαστά ή νοθευμένα, αγνώστων παραγωγών, αμφιβόλου προελεύσεως, τα οποία προβάλλονται ως αποτελεσματικά, φτηνά και ασφαλή. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το αντίθετο, αφού οι συνθήκες παραγωγής είναι προβληματικές, οι ουσίες είναι αμφιβόλου ποιότητας ή μπορεί να περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Αρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή γιατρού ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, πωλούνται στα φαρμακεία και φυσικά υπό την προβλεπόμενη ιατρική επίβλεψη και παρακολούθηση. Παρότι τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες – ορισμένες από τις οποίες είναι αρκετά σοβαρές. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και πόνο στο στομάχι, ενώ σπανιότερα αναφέρεται η ανάπτυξη παγκρεατίτιδας, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή στα μάτια, ενώ σε κάποια αναφέρονται ακόμα και προειδοποιήσεις για πιθανές ψυχιατρικές διαταραχές, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και αλλεργικές αντιδράσεις.

Ολα τα προαναφερθέντα υποδεικνύουν ότι εφόσον επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια και καλά αποτελέσματα κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα για αδυνάτισμα τότε θα πρέπει αυτό να γίνει με ιατρική σύσταση, συνεχή ιατρική παρακολούθηση και φυσικά μόνο από φαρμακείο και όχι από το Διαδίκτυο. Η λήψη φαρμάκων άγνωστης προέλευσης από το Διαδίκτυο ή μη εγκεκριμένα σημεία πώλησης και χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ο Δημήτριος Κ. Φιλίππου είναι αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός χειρουργός και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ

Related Posts