Το μεγαλύτερο ενεργειακό deal που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι γεγονός, μετά την ιστορική συμφωνία ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την ηγέτιδα δύναμη των ΑΠΕ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar. Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση από στρατηγικό επενδυτή με μακροχρόνιο ορίζοντα –και όχι µε καιροσκοπικό fund– και με οφέλη για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, το deal θα συμβάλει στην ισχυροποίηση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος με ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση και μηδενικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό, μετεξελίσσεται σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Ομιλο υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας αποτελεί δικαίωση για τον Γ. Περιστέρη και τη διοικητική ομάδα, με τον ίδιο να αποδεικνύεται οραματιστής στον χώρο των ΑΠΕ, αναλαμβάνοντας σημαντικούς κινδύνους, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο και επιτυγχάνοντας σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Αυτό, όπως επισημαίνεται, δείχνει τον δρόμο και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επιδεικνύοντας διοικητική συνέχεια, ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γεώργιος Περιστέρης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, θα συνεχίσουν στους σημερινούς τους διοικητικούς ρόλους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα στηρίξουν τη Masdar στη διοίκηση της εταιρείας στην επόμενη φάση ανάπτυξής της.

Η Masdar θα αποκτήσει το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπολοίπων μετοχών, με στόχο να φτάσει το 100%. Ταυτόχρονα, η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισ. ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που προστίθεται στο τίμημα που θα λάβουν όσοι μέτοχοι συμφωνήσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους στη Masdar στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή που έχει συμφωνηθεί.

Το νέο growth story

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ούτε είναι απλά απόρροια της ευκαιρίας να πωληθεί σε ένα ελκυστικό τίμημα ο «πράσινος» βραχίονας του Ομίλου. Το νέο growth story της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που αναζητά η διεθνής επενδυτική κοινότητα πλέον: ξεκάθαρη στόχευση, αποτελεσματική διάρθρωση, καθετοποίηση με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο κατασκευαστικής τεχνογνωσίας αλλά και εξειδικευμένης γνώσης στη μελέτη, χρηματοδότηση, υλοποίηση και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομών, καθώς και υγιή θεμελιώδη, βασιζόμενα σε γερό ταμείο, δανεισμό χωρίς αναγωγή στη μητρική και προβλέψιμες, σταθερές και ισχυρές ταμειακές ροές σε βάθος δεκαετιών.

Αλλωστε, η πώληση θα επιτρέψει την επιτάχυνση της σταδιακής αύξησης του μερίσματος για τους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε υψηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό και με την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το mega play σε υποδομές και παραχωρήσεις κάνει το συγκεκριμένο άλμα προς το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις, έχοντας τοποθετηθεί ήδη στρατηγικά σε έναν κλάδο όπου έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει αλλά και της δυνατότητάς της να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.

Βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Εθνικός πρωταθλητής

Αναφερόμενος στο «αποτύπωμα» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην εγχώρια οικονομία, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Γεώργιος Περιστέρης, σημειώνει πως «μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που – μεταξύ άλλων – θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιουργούν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία και τονώνουν ευρύτερα την ανάπτυξη, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η δραστηριότητά μας σε μία σειρά από άλλους κλάδους». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πρότυπο ενός εθνικού πρωταθλητή. Μιας εταιρείας που επενδύει εδώ, παράγει εδώ και επιστρέφει πολλαπλάσια την αξία που αποκομίζει από τη δραστηριότητά της στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ο σουλτάνος δρ. Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της Masdar και πρόεδρος της COP28, αναφέρει πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος της Masdar, τονίζει πως «ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Γιώργος Περιστέρης

Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και την Ελλάδα

Μήνυμα ότι η ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στέλνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης. «Η συμφωνία μας με τη Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια» σημειώνει και προσθέτει πως «αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Φθηνότερη ενέργεια

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. «Ενα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο Γ. Περιστέρης έκανε έναν απολογισμό της συνολικής πορείας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε μια εποχή που η πράσινη ενέργεια αντιμετωπιζόταν είτε με άγνοια είτε με αδιαφορία είτε ακόμα και με απαξία, με ένα όραμα και έναν στόχο: «Να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς. Και το πετύχαμε».

Εμβληματικά έργα

Στα εμβληματικά έργα της εταιρείας περιλαμβάνονται το αιολικό πάρκο Καφηρέας που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, καθώς και το υπό ανάπτυξη υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1.227 MW, ενώ σε λειτουργία και κατασκευή βρίσκονται συνολικά 2,5 GW.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας συνεχίζει ως έχει, δίχως αλλαγές, τονίζοντας πως η συνολική αξία της συναλλαγής όταν ολοκληρωθεί θα προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ και πως από πλευράς μεγέθους είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τέλος, σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, «κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων».

Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Με ικανοποίηση χαιρέτησε το deal ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως «η συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση στον χώρο των ΑΠΕ, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επενδυτικών φορέων παγκόσμιας εμβέλειας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του κλάδου της ενέργειας και των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση το μεταρρυθμιστικό της έργο, που όπως επισημαίνει οδηγεί «σε αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Related Posts