Νέες ζώνες οικονομικότερης χρέωσης στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο προσανατολίζεται ακόμα και στην κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου χαμηλής χρέωσης, όπως αυτό ισχύει σήμερα. Αιτία το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που είναι και η φθηνότερη, ειδικά τις ώρες του μεσημεριού.

Σήμερα η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης, έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές της ενέργειας αυτής με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, στο τραπέζι του υπουργείου Ενέργειας έχει πέσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο της αλλαγής των ωρών εφαρμογής στα τιμολόγια μειωμένης χρέωσης ρεύματος, δηλαδή λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου, για να τονωθεί η ζήτηση εντός της ημέρας. Το μέτρο του νυχτερινού τιμολογίου είχε καθιερωθεί στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας όταν  πρωταγωνιστούσαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, ωστόσο σήμερα με τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο σήμερα ισχύει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο έχει διάρκεια από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου με μειωμένες χρεώσεις από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00. Το θερινό ωράριο έχει ισχύ από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου με μειωμένες χρεώσεις από τις 23.00 έως τις 07.00.

Το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο με στόχο να επιτύχει το βέλτιστο όφελος από τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ και τον συνδυασμό της με την παροχή φθηνότερων χρεώσεων στους καταναλωτές, κάποιες ώρες στη διάρκεια της ημέρας, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση, δεδομένου ότι τις ώρες αυτές η προσφορά είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο προγραμματισμός

Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε με την πλήρη κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος όπως ισχύει σήμερα και με την εισαγωγή μιας νέας ζώνης χαμηλότερης χρέωσης τις μεσημεριανές ώρες, είτε με διατήρηση κάποιων ωρών του νυχτερινού τιμολογίου και εισαγωγή επιπλέον ωρών τις ώρες της ημέρας.

Επίσης από το φθινόπωρο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ και το «πορτοκαλί» τιμολόγιο, δηλαδή του δυναμικού τιμολογίου ρεύματος, που όμως απαιτεί τη λειτουργία έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι στο αποκορύφωμά της και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται ή μηδενίζεται. Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.

Ηδη ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει και ξεκινά να τοποθετεί τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση. Η τοποθέτησή τους θα οδηγήσει σε τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο και παροχή κινήτρων από τους παρόχους για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες κρίσιμες για το δίκτυο.

Related Posts